ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Gojevićima

Sekcija Domacinstva fojev

Učenici pokrenuli sekciju domaćinstva u OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Gojevićima kod Fojnice  uz podršku UPSHIFT granta od 3.000 KM

U četvrtak, 24.6.2021. godine, sekcija domaćinstva za đake OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Gojevićima kod Fojnice svečano je otvorena. Učenici Natalia Džepić, Sanda Šako i Ivano Iviš učestvovali su u 4. eUPSHIFT radionici kao Tim 6 sa temom “Mladi nemaju vještine potrebne za vođenje domaćinstva”. Kako bi riješili ovaj problem, uz podršku osoblja svoje škole, đaci su odlučili opremiti školske prostorije u kojima će se od naredne školske godine sedmično odvijati učenička sekcija domaćinstva pod sloganom “„Spretne ruke – budimo i mi samostalni za život“.

Svečanom otvaranju sekcije prisustvovali su načelnik Općine Fojnica, g. Sabahudin Klisura, predsjednica Općinskog vijeća gđa. Vanja Oroz Jukić, mentor Tima 6 sa eUPSHIFT radionice, g. Alen Gudalo, izvršna direktorica Humanitarne organizacije “Genesis Project” iz Banjaluke, gđa. Dijana Pejić, te učenici i osoblje škole.

Sekcija-Domaćinstva_Gojevići-Fojnica-3.jpg

 

Ravnateljica OŠ “Ivan Goran Kovačić”, gđa. Mirjana Golub, objasnila je da učenici već dugo priželjkuju alate i uvjete u kojima bi lakše mogli stjecati vještine potrebne u domaćinstvu. Učenici i osoblje škole te predstavnici Općine Fojnica izrazili su veliku zahvalnost svima koji su podržali ovu inicijativu i omogućili mladima u Gojevićima da se kvalitetnije obrazuju za samostalan život. Članovi Tima 6 poručuju: “Želimo da znamo kako da popravimo nešto, kako da kuhamo i da se snalazimo kad odrastemo. U ovome nas sasvim podržavaju roditelji, nastavnici i svi u školi. Radujemo se sekciji!”

Da već sada imaju dobru suradnju s lokalnom zajednicom svjedoči i velika podrška koju su dobili od predsjednice HKD Napretka u Fojnici, gđe. Ljiljane Jurak i g. Branka Stanića, ravnatelja Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, koji su volonterski, nesebično i srdačno u svom angažmanu priredili domjenak u školi, prilikom svečanog otvaranja ove sekcije, za naše goste.

Nakon svečanog otvaranja sekcije, đaci su se okušali u pripremi slanih i slatkih delicija u novoopremljenom prostoru za sekciju, a svi okupljeni su isto i kušali i pohvalili. U ovome ih je podržala voditeljica radionice kulinarstva, profesorica Gordana Pecirep. Đaci u Fojnici i u Gojevićima sada nestrpljivo očekuju početak naredne školske godine u kojoj će svake sedmice učiti nešto novo na sekciji domaćinstva.

Inicijativa Tima 6 u Gojevićima podržana je kroz UPSHIFT program, kojeg implementira Humanitarna organizacija „Genesis Project“ u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz podršku Kraljevine Švedske. eUPSHIFT ima za cilj da pomogne mladima da svoju ideju o unapređivanju lokalne zajednice sprovedu u djelo, a više o njemu možete pročitati na zvaničnoj stranici UPSHIFT u BiH: https://upshift.ba/

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17