ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Franjevačka provincija Bosne Srebrene

leopold rochmes

Kasno u subotu 12. lipnja, u bolnici Sv. Sava u Beogradu, u 82. godini života preminuo je član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lepold Rochmes.

Fra Leopold je rođen u Varešu, 25. kolovoza 1939. u obitelji sa šestoro djece, od kojih je živa još samo sestra Ana.  

Za svećenika je zaređen 1963. Bio je tajnik nadbiskupa Smiljana Franje Čekade, najprije u Skopju, gdje je Čekada bio skopsko-prizrenskim biskupom, pa potom u Sarajevu, gdje je najprije bio vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom i poslije rezidencijalnim nadbiskupom.

U blizini crkve Gospe Olovske 1972.-1973. izgrađena je suvremena stambena zgrada za stanovanje stalnog svećenika i prihvaćanje svećenika koji povremeno dolaze u pomoć ili za svoju duhovnu obnovu. Fra Leopold je vodio brigu za njezinu gradnju, i ujedno je bio prvi službeno imenovani upravitelj Svetišta Gospe Olovske koji se i stalno nastanio uz crkvu.

U rodnom Varešu bio je župnik od 1976. do 1982., i obnovitelj župne crkve Sv. Mihovila. Od 1983. djelovao je u Beogradu, u franjevačkoj župi i samostanu Sv. Antuna. Osim što je bio generalni vikar Beogradske nadbiskupije skoro tri desetljeća, obnašao je i dužnost tajnika Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda. Također, dugi niz godina bio je župnik i gvardijan župe i samostana Sv. Antuna u Beogradu, kao i katedralni župnik.

Na redovitom kapitulu Franjevačke provincije Bosne Srebrene 6. srpnja 2000., održanog u samostanu Sv. Pavla u Sarajevu, pod predsjedanjem generalnog vizitatora fra Šime Samca izabran za člana Provincijalnog vijeća Bosne Srebrene. Od 2003. bio je urednik mjesečnog glasila Beogradske nadbiskupije Blagovijest, kao i beogradski dopisnik službenog informativnog glasila franjevačkog provincijalata u Sarajevu Bosne Srebrene.

Zlatnu misu proslavio u Varešu 2013. Posljednje dane proveo je kao umirovljeni svećenik u samostanu u Beogradu.

Tijelo pok. fra Leopolda bit će izloženo u crkvi Sv. Ante u Beogradu, u utorak 15. lipnja, a u 18 sati bit će misa koju će predvoditi beogradski nadbiskup metropolit mons. Stanislav Hočevar. Nakon mise bit će ispraćaj pokojnikova tijela, a sahrana će biti u srijedu 16. lipnja, u 14 sati u Kraljevskoj Sutjesci.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

J.P., KT

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17