ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Obećanje načelnika

ov kis miro marinko

Prije usvajanja Odluke o raspodjeli sredstava tekućih transfera za 2021. godinu Općinsko vijeće Kiseljak je jučer većinom glasova usvojilo odnosno izmijenilo Odluku o financiranju klubova vijećnika i vijećnika u Općinskom vijeću Kiseljak.

Ista nije mijenjanja od 2014. godine a radi se o Odluci koja predviđa korištenje proračunskih sredstava  za financiranje redovitog rada klubova vijećnika, i vijećnika koji nisu članovi kluba odnosno za ostvarivanje ciljeva utvrđenih njihovim programskim zadacima.

Sredstva će se donesenom Odlukom dijeliti prema broju vijećničkih mandata u formiranim klubovima vijećnika, ili na vijećnike koji nisu članovi kluba odnosno dijelit će se na 23 vijećnika te sukladno tome biti isplaćivan strankama odnosno klubovima.

Politička stranka, klub vijećnika i vijećnici koji nisu članovi kluba dužni su podnositi financijska izvješća o utrošku doznačenih sredstava Općinskoj službi za financije, proračun i poslove riznice

Ukoliko politička stranka, klub vijećnika ili vijećnik koji nije član kluba vijećnika u utvrđenom roku ne podnese izvješće o utrošku doznačenih sredstava najkasnije do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu godinu, zaustaviti će se daljnje isplate sredstava.

Političke stranke, klubovi vijećnika i vijećnici koji nisu članovi kluba dužni su izvršavati sve zakonom utvrđene obveze koje se odnose na financijsku kontrolu i podnošenje financijskih izvještaja prema nadležnim organima u skladu s izbornim zakonodavstvom i propisima o financiranje političkih stranaka.

S izmjenama načina raspodjele sredstava ne slažu se iz SDP-a i HSP-a te su najavili žalbe dok su iz Općine kazali kako je ovo isključivo nadležnost Vijeća odnosno lokalne samouprave te da postojeći zakon regulira samo Parlamentarnu skupštinu odnosno državnu razinu.

Donesenim izmjenama stečeni su uvjeti i za usvajanje Odluke o raspodjeli sredstava tekućih transfera za 2021. koji su već planirani u proračunu za tekuću godinu.

Radi se o sredstvima (nešto više od milijun KM) namijenjenim sportskim klubovima, vjerskim zajednicama, kulturnim projektima, udrugama civilnog društva, braniteljskim udrugama, javnim poduzećima i ustanovama, za poticaj poljoprivredi itd.

Ipak, prema riječima načelnika, ove godine sredstva političkim strankama još uvijek nisu isplaćivana i sukladno razvoju situacije s pandemijom, smanjenom punjenju proračuna ali i iznosu tranši s viših razina, vrlo vjerojatno će se ići i u značajno smanjenje iznosa namijenjenog strankama.

"Pratit  ćemo stanje i već na pola godine vjerojatno ići u rebalans. Sredstva za socijalna davanja moraju biti osigurana, za stipendije također (180 000KM) tako da će najviše osjetiti upravo političke stranke odnosno ta sredstva će biti prva smanjena" obećao je načelnik Mladen Mišurić-Ramljak na sjednici Vijeća.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17