ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Bez hrvatskih stranaka

pl bojkot hdz tr

Prijevremeni izbori za načelnike općina Travnik i Foča (FBiH) bit će održani u nedjelju, 11. travnja ove godine. Biračka mjesta će biti otvorena u terminu od 7.00 do 19.00 sati. Izborna šutnja počinje u subotu, 10. travnja u 7.00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19.00 sati u nedjelju, 11. travnja, priopćeno je iz Središnjeg izbornog povjernstva BiH.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Travnik nalaze se dva kandidata uime dva ovjerena politička subjekta, dok se na glasačkom listiću za načelnika općine Foča (FBiH) nalaze četiri kandidata (dva neovisna kandidata i dva kandidata uime dva ovjerena politička subjekta).

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku je određeno 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Foči (FBiH) određena tri redovna biračka mjesta, formirana su dva mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika općine Travnik, prema biračkom popisu zaključenom u ponoć na dan 22. ožujka ove godine, ima 47.782 birača uključujući 214 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Travniku i 746 birača registriranih da glasaju putem pošte.

 

Za promataranje prijevremenih izbora u Travniku i Foči (FBiH) SIP je akreditirao 122 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditiranje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i općinskog izbornog povjerenstva nadležna općinska izborna povjerenstva. SIP BiH je akreditirao i jednog promatrača u ime političkog subjekta za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje i rada SIP-a BiH.

 Podsjećamo, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) bojkotira prijevremene izbore u Travniku a prema najavama, pravnu borbu će nastaviti na Ustavnom sudu BiH. Izbori u Travniku se ponavljaju  jer je na sam dan održavanja lokalnih izbora zbog COVID-19 preminuo Mirsad Peco, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) te je nakon njega najveći broj glasova osvojio Goran Pejaković ispred HDZ-a odnosno stranaka okupljenih oko HNS-a.

Iz Općinskog odbora HDZ BiH kažu da će, kako je već i ranije najavljivano, ‘HDZ BiH bojkotirati ove izbore, smatrajući ih nezakonitima’.

„Na žalost, Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje bi trebalo štititi zakonitost i demokratičnost izbora napravilo je, duboko sam uvjeren, svjesno cijeli niz propusta, donosilo neke odluke koje nemaju zakonsko uporište i na taj način se priključilo onima koji su poslali poruke na izborni dan da Hrvat ne smije biti načelnik Travnika“, poručio je predsjednik Općinskog odbora HDZ BIH Travnik, Bojan Domić.

Odluka o bojkotu izbora donesena je jednoglasno, a zaključeno je kako će se pravna borba nastaviti i na Ustavnom sudu BiH, gdje će HDZ BiH uputiti apelaciju na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu o održavanju prijevremenih izbora za načelnika općine Travnik.

 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17