ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Novi dokumentarac "Francesco"

Papa-Franjo.jpg

Novi dokumentarac "Francesco" redatelja Jevgenija Afinejevskog donosi do sada najjasniju podršku pape pravima homoseksualnih osoba javljaju agencije.

"Homoseksualne osobe imaju pravo živjeti u obitelji. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nitko ne bi smio biti odbačen ili da zbog toga trpi", kazao je papa Franjo u dokumentarcu redatelja koji je inače nominiran za Oscara.

"Ono što trebamo napraviti je stvoriti zakon o građanskoj zajednici. Na taj način to bi zakonski bilo uređeno. Ja se zalažem za to", kazao je papa.

Njegovi nastupi, dok je bio nadbiskup u Buenos Airesu, bili su donekle drugačiji. U to vrijeme nadbiskup Bergoglio protivio se legalizaciji istospolnih brakova, ali se ipak zalagao za to da se homoseksualne osobe i njihove zajednice na određeni način zakonski zaštite.

Papina biografkinja Austen Ivereigh kazala je za Reuters da je ova njegova izjava iz dokumentarca do sada najjasnija papina podrška pravima homoseksualnih osoba. Njegova je inače bila izjava iz najranijih dana pontifikata kada je o homoseksualnim osobama koje nastoje živjeti kršćanski, rekao: "Tko sam ja da im sudim?"

Riječ je inače o filmu o Andrei Ruberi, homoseksualnoj osobi, koji je sa svojim partnerom posvojio troje djece. Rubera u filmu objašnjava da je jednom prilikom otišao na jutarnju misu u Vatikanu i da je tada papi dao pismo, objašnjavajući svoju situaciju. A situacija je bila takva, objasnio je u pismu papi, da on i njegov partner žele djecu odgajati kao katolike u lokalnoj župi, ali da djeci nisu željeli nanijeti nikakvu traumu.

Nekoliko dana poslije, kazao je Rubera, papa mu je osobno telefonirao i rekao mu da smatra da je pismo "predivno", da treba svoju djecu uvesti u život u župi, ali ga je i upozorio neka on i partner budu spremni i na otpore u okolini. Rubera je u filmu rekao da su on i partner učinili točno kako im je papa rekao.

"Nije spomenuo svoje mišljenje o mojoj obitelji pa (mislim) da slijedi doktrinu po ovom pitanju, ali odnos prema ljudima se jako promijenio", rekao je Rubera.

Rimokatolička crkva inače propovijeda da se prema osobama homoseksualne orijentacije kršćani moraju odnositi s poštovanjem, jer homoseksualnost kao takvu ne smatra grijehom bez seksualnog čina, kojega pak grijehom smatra i u heteroseksualnom odnosu ako je izvanbračni.

izor:n1

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17