• LEDA 2

Demokracija ne stanuje u BiH

 

Prema najnovijem indeksu demokracije za 2019. godinu, demokracija u BiH se, među 167 analiziranih država, nalazi na 102. mjestu u svijetu

Izvješće "Godina demokratskih nazadovanja i narodnih prosvjeda" objavio je britanski list The Economist, a sam rejting zasniva se na kombinaciji ekspertskih ocjena i rezultata anketa u obuhvaćenim zemljama, prenose Nezavisne novine.

Kako se navodi, uzima se pet ključnih pokazatelja koji ukazuju na stanje demokracija u državama: izborni proces, transparentnost vlasti, sudjelovanje u političkom životu, politička kultura, kultura i razina građanskih sloboda.

U izvješću se države dijele u četiri kategorije, prema tipu režima na: potpune demokracije, nepotpune demokracije, hibridne režime i autoritarne režime.

BiH se nalazi u kategoriji hibridnih režima, a s njom su na toj listi Sjeverna Makedonija na 77. mjestu, Albanija na 79. mjestu, te Crna Gora na 84. mjestu.

Srbija se nalazi u kategoriji nepotpunih demokracija na 66. mjestu, kao i Hrvatska koja se nalazi na 59. i Slovenija, koja se nalazi na 36. mjestu.

Na vrhu Indeksa demokracije Economist prva je Norveška, iza nje su Island, Švedska, Novi Zeland i Finska, dok je na posljednjem mjestu Sjeverna Koreja.

Indeks demokracija radi se od 2006. godine.

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17