ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Obljetnica

kis praljak 19

PROŠLE SU DVIJE GODINE

General Slobodan Praljak: Čovjek koji nije pristao da ga proglase ratnim zločincem, već je izabrao Sokratovu smrt

"Tu leži Div,
Naš stid i sram,
Što bješe kriv,
Jer bješe Sâm.
Taj sokô siv,
Svog doma plam,
I sad je živ
I Vođa nam."

 

I ove godine, hrvatska je javnost diljem BiH odala počast preminulom generalu HVO-a Slobodanu Praljku. I Kiseljačani su se  okupili ispred središnjeg spomen obilježja te položili svijeće u čast ovog velikog čovjeka ali i svih drugih hrvatskih branitelja. Nakon zajedničke molitve, poslane su i poruke ohrabrenja, poruke koje je činom samoubojstva, svom narodu poslao i sam General, ne dopustivši da na njegovo ime ali i leđa cijelog njegovog naroda padne krimen kolektivne krivnje. Kiseljačani su se odazvali pozivu braniteljskih udruga i Mladeži HDZ BIH Kiseljak a spomen obilježje pohodili su i brojni hrvatski dužnosnici iz ove općine.
Zato, zbog njega, svih poginulih branitelja ne smijemo zaboravljati svoju povijest i žrtvu svog naroda. Narod koji je živio, živi i živjet će na ovim prostorima!

78346385_949084138805942_6674899212624199680_n.jpg

Dvije su godine od kada je general Slobodan Praljak, bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a pravomoćno osuđen na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu, nakon čega je počinio samoubojstvo ispijanjem otrova.
"Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu", rekao je u sudnici toga dana prije dvije godine, nakon izricanja presude kojom je osuđen na 20 godina zatvora, od kojih je većinu odslužio s obzirom na to da je praksa da se haaški osuđenici puštaju nakon odslužene dvije trećine kazne i uskoro je mogao biti slobodan čovjek, a onda je, na zaprepaštenje svih u sudnici u sekundi popio otrov iz bočice.

Zanijemili su svi, a najviše cjelokupna hrvatska javnost, koja je uživo pratila izricanje presude, a svijet je obišla šokantna slika i generalovo je samoubojstvo postalo glavna naslovnica svih svjetskih novina.

Preminuo je nedugo potom u bolnici gdje je iz sudnice hitno prebačen helikopterom, ali, već je bilo prekasno.

Praljkovo samoubojstvo uživo, pred kamerama, u trenutku dok mu je predsjedavajući Žalbenog vijeća Haškog tribunala, sudac Carmelo Agius, čitao konačnu presudu po kojoj mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, otvorio je brojna, do danas nerazjašnjena pitanja.

 

79004745_576281689837826_250042623627100160_n.jpg

Sudac Agius potvrdio je tada prvostupanjske osuđujuće presude za ratne zločine počinjene nad muslimanima tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH: bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora, ministru obrane Bruni Stojiću te dvojici načelnika stožera HVO-a, Praljku i Milivoju Petkoviću po 20 godina, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću 16 godina, a predstojniku Odjela za zatočene Berislavu Pušiću deset godina zatvora.

Dok je Agius čitao pravomoćnu presudu Praljku, on ga je prekinuo usred rečenice rekavši, ponosno, ali i nepokolebljivo: “General Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu.”

Potom je ustima prinio bočicu koju je očito skrivao u rukavu te ispio tekućinu za koju će ubrzo biti potvrđeno da je smrtonosni otrov kalijev cijanid, odnosno, cijankalij. Nitko u tom terenutku, izuzev Praljka, nije znao što se zbiva, a sudac Agius nastavio je čitati presudu Milivoju Petkoviću. Dvadesetak sekundi kasnije Praljak je sucu rekao da je popio otrov pa je ovaj tada prekinuo suđenje i zatražio da se spuste zavjese. U tom trenutku bio je prekinut i izravan televizijski prijenos.

Hrvatska je netremice promatrala što se događa usred tmurne sudnice u Haagu.

IMG_9196 (Kopiraj).JPG

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odmah je prekinula službeni posjet Islandu, a premijer Andrej Plenković u prvom je obraćanju kazao da je Hrvatskoj neprihvatljiva presuda Haškog suda prema kojoj je rat u BiH bio međunarodni sukob, a tadašnje vodstvo Hrvatske sudjelovalo u zločinačkom planu etničkog čišćenja muslimana. Plenković je presudu nazvao “dubokom moralnom nepravdom” i zbog tih je riječi, kojima je i odgovornost za Praljkov suicid neizravno adresirao Haškom sudu, promptno kritiziran iz nekih država Europske unije.

Također, ubrzo nakon samoubojstva, UN-ovi istražitelji Praljkovoj su udovici Kaći dostavili njegova dva oproštajna pisma – jedno za nju, a drugo za cijelu obitelj. Oba je napisao 27. studenoga, dva dana prije izircanja presude. “Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno – smireno, promišljeno, samosvjesno”, napisao je u pismu obitelji. U pismu supruzi, među ostalim je napisao: “Kaća, mislim da ćeš pismo 'Obitelji' morati objelodaniti, kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadna psihologija…”.

Unatoč brojnim kritikama, 11. prosinca 2017. godine, u Zagrebu je pokojnog Praljka u Zagrebu održana komemoracija.

IMG_9205 (Kopiraj).JPG

IMG_9251 (Kopiraj).JPG

IMG_9249 (Kopiraj).JPG

IMG_9245 (Kopiraj).JPG

IMG_9231 (Kopiraj).JPG

IMG_9228 (Kopiraj).JPG

IMG_9219 (Kopiraj).JPG

IMG_9216 (Kopiraj).JPG

IMG_9212 (Kopiraj).JPG

IMG_9210 (Kopiraj).JPG

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17