stomatolozi bila

Sukladno Ugovoru o grant sredstvima sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta potpisanim dana 5.9.2018. godine od strane nadležnog ministarstva i Općine Kiseljak, krenulo se u projekt izgradnje komunalne infrastrukture unutar PZ Dugo polje u dužini od 1.450 metara. Sa početkom radova na realiziranju projekta krenulo se 28.10.2018. godine, planirani završetak radova sukladno ugovoru o dodjeli grant sredstava je 5.6.2019. godine.

Tijekom implementacije projekta koji je trajao devet mjeseci. nije bilo značajnih prepreka u realizaciji istog izuzev vremenskih neprilika a zbog kojih je i došlo do prolongiranja roka završetka radova.

Prilikom izvođenja radova na izgradnji infrastrukture ostvarene su tri nove investicije unutar zone i samim time opravdanost i cilj projekta završen. Ukupna vrijednost projekta iznosi 377.268,17 KM a iznos sufinanciranja Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta je 249.466,54 KM.

Radi velikog interesa poduzeća za kupovinu zemljišta za gradnju u Poduzetničkoj zoni Dugo polje Općina Kiseljak nastavlja sa gradnjom preostale putne infrastrukture unutar zone, te će do kraja 2020. godine u potpunosti biti završena izgradnja infrastrukture unutar Poduzetničke zone.

 

Udruga za pomoć osobama s teškoćama “Betanija” iz Viteza osnovana 2016. godine, koja okuplja pedesetero djece i odraslih s intelektualnim i tjelesnim teškoćama, pokrenula je projekt u kojem sva djeca s teškoćama mogu besplatno koristiti stomatološke usluge.
S ovim su se problemom mnoga djeca i odrasli s poteškoćama susretali godinama i ovo je bio jedan od gorućih problema za ovu marginaliziranu skupinu. Projektu su se pridružili stomatolozi heroji koji su prvih nekoliko mjeseci volontirali u ovoj stomatološkoj ordinaciji.
“U situacijama kada su djeca i odrasli s teškoćama trpjeli bolove, kada su im desni oticale i kada su na kraju ostajali bez zuba, roditelji se nisu imali kome obratiti za pomoć. Teškoće u razumijevanju, kretanju, komunikaciji, manjak saradnje ili nikakava saradnja ovakvih pacijenata zahtjevaju da se stomatološki zahvati rade u općoj anesteziji, a nijedna zdravstvena ustanova nije pružala tu uslugu. Naša udruga je uz pomoć dr. Nikole Matkovića napravila projekt koji su ministar zdravstva Srednjobosanskog kantona Nikola Grubešić i direktor bolnice Nova Bila dr. Velimir Valjan prepoznali kao nužan i neodgodiv”, kazala je Helena Toljušić članica udruženja.

Prije nego li je ovaj projekt zaživio djeca s poteškoćama zube su mogli samo vaditi i to uz duga čekanja u Zenici, Sarajevu i Mostaru. Međutim ovo nije bilo ni blizu dovoljno s obzirom kakve su potrebe ove ugrožene populacije iz cijele države.

No otvaranjem stomatološke ordinacije u skopu bolnice “Nova Bila” ovaj problem značajno je umanjen. Stomatolozi rade jednom sedmično, srijedom, a sve usluge su besplatne i dostupne djeci i odraslima s poteškoćama sa područja Srednjobosanskog kantona.

Stomatolozi heroji

U ordinaciji rade stomatolozi heroji Nikola Matković, Ozrenka Raić, Suzan Lovrić, Anja Hačimić, Ivana Vidović, Robert Fisić i Nikola Kezić koji su do početka 2019. godine volontirali u ovoj bolnici. Nikola Matković stomatolog je koji je u ovom projektu od samog početka, kaže kako je njegova misija pomagati svojim znanjem onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

 


“Svi mi u svom biću imamo kutak u kome se nalaze iskrene želje pomoći čovjeku. Nekad iz tog kutka treba izbrisati paučinu i pustiti emocije da pokrenu um i tijelo. Ne treba uzalud živjeti. Treba i drugome biti od korisati vaše postojanje. Ja nisam sam u ovoj priči.Ova topla priča je i priča još sedam, mojih kolega stomatologa, a tu su i naši stomatološki asistenti, anesteziološki timovi bolnice i drugo osoblje koje se dalo na raspolaganje”, rekao je Matković i dodao kako nikome od njih nije prevelik napor dolaziti jednom do dva puta mjesečno odraditi svoj dio posla.

Dodao je i kako pacijenti do sada nisu mogli dobiti usluge popravljanja zuba, te da je maksimalni domet bio vađenje zuba u sediranom stanju.

“Smatram da je vađenje zuba nužno zlo jer tim činom osobe s poteškoćama činimo još većim invalidima jer im je gubitkom zuba onemogućena kvalitetna ishrana i onda dolaze problemi druge naravi. Pacijenti iz drugih kantona morali su ganjati odobrenja za liječenje u Sarajevu gdje je iz raznoraznih najčešće tehničkih problema njihovo liječenje bilo često onemogućeno. To su pacijeniti koji su pod bolovima, otocima, upalama i pod ko zna kojom dozom antibiotika čekali mjesecima da dođu na red za liječenje koje je najčešće završavalo serijskim vađenjem velikog broja zuba”, kazao je Matković i dodao kako je rad s pacijentima s poteškoćama bitno drugačiji nego kod uobičajenih pacijenata.

Rad s pacijentima s poteškoćama u razvoju

Na primjer pacijent s poteškoćama je na hiruruškom stolu, a ne u stomatološkoj stolici što značajno otežava rad stomatologu.

“Pacijent je intubiran i ne postoji mogućnost provjere zagriza što utiče na kvalitet rada. Mišići su opušteni i obraz kao i jezik ne dopuštaju manevar rada. Lako nije al opet se uspije.Nakon sto vidite i osjetite prekrasne i oduševljene reakcije roditelja i skrbnika nakon obavljena posla sav umor se zaboravlja i ne pomišljate na poteškoće i rizike”, rekao je Matković.

Naveo je i da su do kraja decembra prošle godine svi stomatolozi volontirali u ovoj ordinaciji, no početkom 2019. godine ovaj projekat je dobio finansijsku podršku zavoda za zdravstveno osiguranje Srednjobosanskog kantona.

“Stomatološka briga djece i osoba sa poteškoćama u razvoju je od iznimne važnosti, u svim dijelovima Bosne i Hercegovine a ne samo u Vitezu, Novoj Biloj i Srednjobosanskom kantonu. Svjedoci smo vremena kada je broj tih osoba u porastu i to u cijelom svijetu. Država je dužna svakom svom građaninu obezbjediti zdravstvenu zaštitu, a osobe sa posebnim potrebama su diskriminirane tj. narušena su njihova prava na zdravstvenu zaštitu”, rekao je Matković i dodao kako su upravo naglim povećanjem broja pacijenata dobili odgovor o opravdanosti ovakvog projekta.

Kaže i kako je prvobitna ideja bila omogućiti stomatološku zaštitu osobama sa posebnim potrebama SBK-a, no u posljednje vrijeme sve više zahtjeva dobijaju i iz ostalih dijelova BiH.

“Strategija bolnice je uposliti maksilofacijalnog hirurga koji bi pružao usluge iz tih domena u sklopu rada ORL odjela bolnice i više dana tijekom sedmice. Samim tim bit će omogućeno i pružanje stomatoloških usluga pacijentima sa posebnim potrebama iz cijele Federacije pa i šire”, kazao je o planovima bolnice Matković.

Još u Mostaru postoji tim stomatologa koji pružaju iste usluge. Nažalost oni nisu dobili podršku od nadležnih institucija u Mostaru, pa rade tako težak i odgovoran posao u prostorijama Caritasa i to sami.

Reakcije roditelja su pozitivne i svi su jako zahvalni cjelokupnom timu koji sudjeluju u projektu.
(klix)

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos 4

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17