logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

26°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

Skandalozno: Bivši upravitelj logora imenovan za koordinatora za sport

logor stadion

U reakciiji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB traži se poništenje odluke i zaustavljanje etničkog čišćenja

Upravno vijeće JU Kulturno sportski centar, KSC Bugojno 13. travnja ove godine koordinatorom za sport i upravljanje gradskom sportskom dvoranom imenovalo je Nisveta Gasala, u ratu upravitelja logora "Stadion" koji je zbog nečovječnog postupanja prema hrvatskim zatočenicima 2013. godine pred Sudom BiH pravomoćno osuđen na četvorogodišnju zatvorsku kaznu. Gasal je među prvim uhićenim časnicima Armije BiH za zločine nad Hrvatima Bugojna, a slobode je lišen u ožujku 2007. godine. Kako je u međuvremenu odslužio mizernu kaznu, bošnjačka politika koja odbija imenovati Hrvate na čelne pozicije u Javnim ustanovama i poduzećima, odlučila je Gasalu osigurati prikladno radno mjesto, budući da se nekad bavio sportom. Tako će odlukom jednonacionalnog Upravnog vijeća KSc Bugojno, Gasal ubuduće koordinirati razvojem sporta u ovom gradu te odlučivati o terminima korištenja gradske sportske dvorane.

Na ovakav potez oštro su reagirali iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna.

"Hrvatski ratni stradalnici Bugojna, posebice logoraši još su jednom poniženi na krajnje perfidan način. Gasal je u ratu bio upravitelj logora 'Stadion' jednog od najzloglasnijih logora tzv. Armije BiH u kojemu su 294 hrvatska zatočenika provela punih osam mjeseci prije razmjene 19. ožujka 1994. godine i iz kojeg je nasilno odvedeno 13 od 19 logoraša koji se i danas vode kao nestali", stoji u priopćenju Koordinacije bugojanskih Udruga.

Podsjećaju i da je, prema navodima optužnice, Nisvet Gasal, u razdoblju od od 21. rujna 1993. godine do 19. ožujka 1994. godine, zajedno s Musajbom Kukavicom, svojim zamjenikom, bio je odgovoran za funkcioniranje logora Stadion "NK Iskra". Optuženi su bili neposredno nadređeni svim stražarima i odgovorni za njihov rad. Optužnica navodi da je u logoru bilo zatvoreno preko 300 muškaraca hrvatske nacionalnosti koji su držani u neuvjetnim prostorijama u kojima su higijenski uslovi bili katastrofalni i u kojima zatvorenici nisu imali dovoljno hrane, vode i medicinske pomoći. Prema navodima optužnice, zatvorenici su odvođeni na prve linije Armije BiH prema Vojsci Republike Sprske (VRS) i Hrvatskom vijeću obrane (HVO), gdje su, između ostalog, korišteni kao živi štit. Prema navodima optužnice, veliki broj zatvorenika u logoru je bio mučen od strane stražara i drugih pripadnika Armije BiH. Optužnica, između ostalog, navodi da su zatvorenici odvođeni iz logora od strane stražara, a i samih optuženih, te vođeni u prostorije BH banke u Bugojnu gdje su mučeni. Prema navodima optužnice 13 osoba, koje su odvedene iz logora Stadion na saslušavanje i mučenje u prostorije BH banke, nikada se nisu vratile.

Poništenje odluke o Gasalovu imenovanju i zaustavljanje ovakvih načina ponižavanja hrvatskih žrtava kao i cjelokupnog hrvatskog naroda u Bugojnu su zahtjevi koje su čelnici Udruga uputili mjerodavnima.

"Hrvatski stradalnici i Hrvati Bugojna poniženi su po tko zna kojim put postupkom Upravnog vijeća KSC Bugojna koji je po nalogu bugojanskog SDA imenovao osuđenog ratnog zločinca na dužnost u jednoj od Javnih ustanova u ovoj općini. Takav sramotan potez SDA koja godinama štiti osumnjičene za ratne zločine nad Hrvatima Bugojna, prije svih Dževada Mlaću, predsjednika Ratnog predsjedništva, mogla je realizirati jer na čelnim pozicijama u deset Javnih ustanova i poduzeća u Bugojnu nema Hrvata čime je nastavljane etničko čišćenje u Bugojnu. Smatramo nedopustivo da osoba koja je bila upravitelj jednog od najzloglasnijih logora u BiH bude na ovakvoj poziciji. Imenovanje osuđenog ratnog zločinca nastavak je politike etničkog čišćenja Bugojna jer će istjerat našu djecu iz svih klubova koji terniraju u dvorani za koju je odgovoran Gasal kao i sve Hrvate sportske rekreativce koji imaju termine za sport u ovoj dvorani. Očigledno je da Bošnjaci nisu zadovoljni dosad urađenim na etničkom čišćenju grada Bugojna pa su odlučili etnički, od Hrvata očistiti i sportke klubove", navodi se, uz ostalo, u priopćenju Kordinacije Udruga.

Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojna zahtjeva poništenje odluke o imenovanju Gasala za koordinatora za sport i korištenje sportske dvorane pri KSC-u. Ujedno pozivamo hrvatske političke predstavnike, jednako kao i čelnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata na razini Županije Središnja Bosna kao i čelnike krovnih Udruga te Odbora za branitelje pri HNS-u BiH da reagiraju i spriječe ovakve perfidne načine etničkog čišćenja Bugojna.

"Također, pozivamo sve sportske klubove da bojkotiraju sva natjecanja u sportskoj dvorani KSC Bugojno dok njome upravlja osuđeni ratni zločinac Nisvet Gasal", poručili su čelnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna.

koordinacija priopcenje

artinfo.ba

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17