logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

24°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

Za Vlašić "zime nema" - bilo snijega ili ne!

vlasic ski

"Vlašić je u posljednjih nekoliko godina sve intenzivnije posjećen i u drugim godišnjim dobima osim zimske turističke sezone", izjavio je u razgovoru za Fokus.ba Samer Dolovac, predsjednik Udruženja "Vlašić-planet života" i direktor putničke agencije Santours. On je dodao da se 2016. godina pokazala do sada najuspješnijom godinom, a velika su očekivanja i od tekuće godine.

"Uspjeh Vlašića je temeljen na kontinuiranom unapređenju turizma tijekom čitave godine, poboljšanju infrastrukture te obogaćivanju izvanpansionske ponude. Primjetno je sinergijsko unapređenje i koordinacija turističkih aktera kroz intenzivne promotivne aktivnosti i sveukupno djelovanje u razvoju turizma. Razvoj modela javnog i privatnog partnerstva i niz projekata iz oblasti turizma također su od velike važnosti", rekao je Dolovac za Fokus.ba.

"Prednost Vlašića je niz potencijala i mogućnosti koje planina pruža tijekom čitave godine od kojih se, kako ističe Dolovac, izdvajaju: kanjon i vodopadi na planinskoj rijeci Ugar, jedinstvene vizure i pejzaži te fascinantni pogledi sa područja planine ka središnjoj Bosni i dalje, nepregledna prirodna i očuvana prostranstva planinske visoravni, specifičnosti gastro ponude i brendovi planine.U zimskom periodu planina Vlašić je sa atributom rekreativne i pristupačne destinacije uz posebne pogodnosti za boravak obitelji s djecom zbog odličnih klimatskih obilježja, blagih ski staza i podesnih baby ski liftova za djecu i početnike. Jedna od karakteristika planine Vlašić, odnosno naselja Babanovca je urbani planinski šarm i sadržaji sa jedne strane dok je u bližem okruženju na planini netaknuta priroda sa nizom mogućnosti od skijanja, planinarenja, alpinizma, paraglajdinga i slično", kazao je Dolovac.

Turistički radnici na Vlašiću očekuju da će se nakon usvajanja novog Zakona o turizmu FBIH te osnivanja turističke zajednice općine Travnik dodatno poboljšati komunikacija između turističkih aktera. To bi se pozitivno reflektiralo na daljnji i ubrzaniji razvoj turizma općenito na području općine Travnik. Također, već izgrađena infrastruktura kao i planirani objekti u narednim godinama bi mogli privući još veći broj turista.

"Zadnjih godina, pored izgrađenih i kvalitetno opremljenih ugostiteljskih objekata, najznačajniji su sadržaji koji su unaprijedili turističku ponudu tijekom čitave godine u koje spada: sportska dvorana, integralno sadržaji u kompleksu turističkog naselja Eko Fis, razvoj rekreativne zone Kukotnica na kojoj se nalazi nordijsko-biciklistička staza, paint ball poligon, botanički vrt i dr. U 2017. godini planira se nastavak izgradnje nogometnog stadiona na središnjem platou Babanovca sa multifunkcijom od koje su najznačajnije podzemne garaže za veći broj vozila te postavljanje četverosjeda koji će zamjeniti postojeće ski liftove Babanovac I i II sa kojim se unapređuje infrastruktura vertikalnog transporta za zimsku sezonu 2017./18.", naglasio je Dolovac.

Pored domaćih gostiju i bh. dijaspore koja ima značajan udjel u ukupnim posjetama i boravcima na Vlašiću, ovu planinu najviše posjećuju gosti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Turske i arapskih zemalja (U.A.E, Kuvajt, Katar, Bahrein, Saudijska Arabija) te u manjem obimu gosti iz drugih država EU (Austrija, Njemačka, Poljska, Mađarska).

artinfo.ba/ap

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17