logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Pljusak

15°C

Kiseljak

Pljusak

Jesu li Autoceste FBiH pod istragom Odjela za prijevare Europske investicijske banke?

autoceste fbih

"Ima li boravak članova Odjela za prijevare i istrage Europske investicijske banke (EIB) početkom prosinca prošle godine veza sa žurnom smjenom tadašnjeg v.d. direktora Javnog poduzeća "Autoceste" Federacije BiH Dženana Salčina, što je spomenuti Odjel istraživao i hoće li eventulna istraga o našim procedurama ugroziti daljnje aranžmane s EIB-om i tako zaustaviti gradnju cesta kroz Hercegovinu?"

Kratak je ovo sažetak izaslaničkog pitanja kojeg je na jednoj od nedavnih sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Vladi FBiH, ministarstvu prometa i komunikacija kao i Upravi "Autocesta" uputio Tomislav Mandić (HDZ BiH), izaslanik u Klubu Hrvata.

U podužem izaslaničkom pitanju Mandić je najprije izrazio nezadovoljstvo konstantnim ignoriranjem njegovih pitanja upućenim JP "Autoceste" Federacije BiH, bez obzira na to tko obnaša dužnost direktora ovog javnog poduzeća. Stoga je odlučio najnovije pitanje poslati i federalnom premijeru Fadilu Novaliću kao i ministru prometa i komunikacija Denisu Lasiću. U njemu traži niz pojašnjenja vezanih za odluke o izgradnji cesta u Hercegovini bez prethodno osiguranih sredstava kao i pojašnjenja niza kadrovskih odluka Vlade F BiH donesenih u prošloj godini, a koje se tiču imenovanja Uprave "Autocesta".

"Je li cilj bio pronaći krivca za odabir 10 milijuna skuplje ponude o izboru izvođača radova u Hercegovini", pita se Mandić koji je izrazio sumnju da su brojne kadrovske izmjene za cilj imale opstruirati radove na jugu zemlje, u Hercegovini.

Stoga je sasvim konkretno pitao što je Odjel za prijevare i istrage EIB-a istraživao u JP "Autoceste" i mogu li rezultati istrage ugroziti planirane radove na izgradnji cesta u Hercegovini, odnosno zašto se domaće institucije nisu pozabavile eventualnim nepravilnostima u procedurama. „UlazećI u ovaj Dom prije šest godina bio sam duboko uvjeren da ću kao izaslanik jednog naroda pomoći u otkrivanju korumpiranih skupina, odnosno da će u slučaju sumnji na snagu stupiti institucije koje će ih provjeriti. Ovo nije prvi put da upozoravam na ovakve kriminalne radnje, ali očigledno da za njih više sluha imaju strane institucije nego domaće. Primjer tomu je istraga Odjela za prijevare EIB-a“, zaključio je Mandić koji se nada kako će ovog puta ipak dobiti odgovor od mjerodavnih, prije svih Uprave "Autocesta" Federacije BiH koja je u međuvremenu dobila novog v.d. direktora Adnana Terzića.

artinfo.ba

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17