logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

20°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

Začarani krug obrazovanja u SBŽ

zavarivac

Mladi umjesto obrtničkih škola s kojima ih čeka siguran posao, radije biraju zanimanja koja su višak na tržištu rada

Dok obrazovni sustav u Srednjobosanskoj županiji svake godine izbacuje nove kadrove u zanimanjima u kojima je posao gotovo nemoguće naći, pojedina zanimanja u industrijama, koja su u snažnom porastu u posljednje vrijeme te nude odlične plaće, muku muče s novom radnom snagom, koje zbog nezainteresiranosti učenika nema. Najočitiji primjer su zanimanja u metalnoj industriji, odnosno bravari i zavarivači, za koje posla posljednjih nekoliko godina u SBŽ-u uvijek ima zahvaljujući nekolicini stranih tvrtki koje posluju odlično i svoje proizvode uglavnom izvoze.

Na ovaj problem upozorila je Katica Čerkez (HDZ BIH), ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, koja je iznijela i primjer tvornice strojeva, smještene na Slimenima kod Travnika.

"Svake godine od nas su uzimali tridesetak bravara i zavarivača, osiguravali im i besplatan prijevoz i topli obrok. Mnogi dobiju i neophodne certifikate koji vrijede u Europskoj uniji. Ove godine nemamo im što ponuditi jer u našim školama nismo imali takvih struka i zanimanja", kazala je Čerkez.

Još prije je Čerkez upozorila da roditelji ne žele djecu upisivati u proizvodna zanimanja jer hoće da im djeca postanu "netko", a sličan problem u cijeloj državi prepoznali su i stručnjaci, koji upozoravaju da ćemo sljedećih godina postati zemlja doktora i magistara na burzi rada te ćemo biti prisiljeni uvoziti radnike iz susjednih država.

artinfo.ba/ap

Share

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17