logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

20°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

Vjerski turizam oživljava povratničku župu Deževice

dezevice

Vjernicima koji pohode Svetište sv. Jakova na raspolaganju sve raznovrsniji sadržaji

Povratnička župa Deževice smještena je na teritoriju općine Kreševo, osam km sjeverozapadno od središta Kreševa, na 911 metara nadmorske visine. Trenutačno ima 155 stanovnika, stotinjak manje u odnosu na broj župljana prije rata. U župnoj crkvi Gospe Snježne u prošloj godini vjenčana su tri para, četvoro djece je kršteno. Pokazatelji dobiveni nakon upravo završenog blagoslova kuća nešto su bolji u odnosu na 2015. godinu, potvrdio nam je mjesni župnik vlč. Marin Marić. Umrlih u župi u prošloj godini bilo je šestoro. Prema statistici župe za prošlu godinu moglo bi se zaključiti kako su Deževice tek jedna od brojnih župa Vrhbosanske nadbiskupije koja polako ali sigurno izumire. Međutim, na drugoj strani su podaci o broju vjernika koji godišnje pohode ovu župu , potom ulaganja u turističke potencijale te najava novih projekata u oblasti poljoprivredne proizvodnje, s naglaskom na ljekovito bilje.

dezevice 2
Prema podacima župnog ureda, Deževice je u prošloj godini pohodilo 30 tisuća vjernika iz svih krajeva BiH i inozemstva, za čiji se smještaj tražilo mjesto više. Njihovo glavno odredište bilo je Svetište sv. Jakova Markijskog, nekadašnjeg vikara Bosanske vikarije. Smješeno je na kraju sela, u i na prostoru oko spilje u kojoj je fra Jakov za službe u Deževicama boravio. Za vodu koja u spilji nikad ne presušuje vjeruje se da je ljekovita te da liječi mnoge bolesti, naročito očne. U uređenje Svetišta, samih Deževica i smještajne kapacitete samo u prošloj godini uloženo je 85 tisuća KM, povrdio nam je deževički župnik koji je kaže, posebno ponosan na oživljavanje veza s Motrepradoneom u Italiji, rodnim mjestom svetog Jakova Markijskog. I Hodočasnički dom otvoren u Deževicama u jesen 2015 godine u međuvremu je postao mjesto održavanja mnogih duhovnih i kulturnih događaja te su vjernicima koji pohode župu i Svetište na raspolaganju sve raznovrsniji sasdržaji. Deževički župnik vlč. Marin Marić osim vjerskog turizma koji se planira i dalje razvijati nudeći vjernicima pravu oazu mira pogodnu za molitvu i susret s Bogom, ali i prekrasnom i čistom prirodom, spomenuo nam je i niz projekata u oblasti poljoprivredne i proizvodnje ljekovitog bilja. „Već smo započeli gradnju suvenirnice kako bi hodočasnici koji pohode Deževice imali i lijepu materijalnu uspomenu na boravak ovdje. Među planovima je svakako i poboljšati poljoprivrednu proizvodnju te pokrenuti neke oblike proizvodnje koje dosad nismo imali. Tu prije svega mislim na ljekovito bilje i proizvodnju čajeva“, kazuje nam vlč. Marin Marić.

Vjerski turizam sasvim je sigurno oživio župu Deževice, župu bogate povijesti koja u sadašnjem trenutku, usprkos svim poteškoćama i ratnim razaranjima, uspijeva ne samo preživjeti već i razvijati svoje potencijale.

ap|artinfo.ba

Share

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17