logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Oblano

11°C

Kiseljak

Oblano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Tužan dan za nogomet u KSB: Nakon dvanaest godina KSB bez ijednog kluba u nogometnoj Premijer ligi

nogomet ksb

Srednjobosanski kanton će nakon dvanaest godina, od iduće sezone, biti bez ijednog predstavnika u najvišem rangu nogometa. Jučerašnjim porazom od Čelika Vitez je ovjerio kartu za Prvu ligu FBIH.

Kada se nogometna liga u BiH ujedinila 2002.godine, u prvoj sezoni SBK nije imao nijednog predstavnika. Ipak već sljedeću sezonu u Premijer ligu ušao je Travnik, gdje se zadržao do sezone 2005/2006 kada je ispao. 2006/2007 godina ponovo je donijela igranje Premijer lige bez klubova iz SBK, a potom se Travnik ekspresno vratio u društvo najboljih i ostao tu do pretprošle sezone kada su ispali i to iz razloga jer se liga skraćivala te se šest ekipa moralo oprostiti od Premijer lige.

Ipak u sljedećoj sezoni, prva koja se igrala po novom sistemu s 12 klubova, imali smo dva predstavnika Metalleghe BSI iz Jajca i Vitez. Ipak ekipa Metalleghea je ispala u Ligi za opstanak, dok se Vitez održao tri poena iznad njih i izborio premijerligaški status i za ovu sezonu.

Kako smo rekli, jučerašnjim porazom, NK Vitez se oprašta od Premijer lige. Nakon 2006/2007, ponovo ćemo biti bez predstavnika, a u Prvoj ligi FBIH nemamo šanse.
Nekada najjači klub SBK, NK Travnik, sada je na začelju Prve lige Federacije BIH te postoji mogućnost da od iduće sezone ispadne u treći rang takmičenja.

Na prvih pet pozicija Prve lige FBIH nema ekipa iz SBK koje se bore za plasman u Premijer ligu. Prva je Sloga iz Siminog Hana, druga ekipa je Zvijezda iz Gradačca, treće je Orašje, četvrti je Olimpic, peti Velež..

Ostaje na kraju nada. da će kao i prethodna dva puta, neki od klubova iz SBK da se ekspresno vrati u Premijer ligu kako bismo ponovo mogli da gledamo najbolje ekipe iz BiH na terenima u SBK.

Ipak dug premijerligaški status donio je NK Travnik 10. poziciju na vječnoj tabeli Premijer lige, sa 12 odigranih sezona nalazi se na boljoj poziciji od velikog Veleža ili sarajevskog Olimpica.

U vrhu se nalazi pet ekipa koje nisu nikada napuštale društvo najboljih, a to su Željezničar, Sarajevo, Zrinjski iz Mostara, Široki Brijeg i Čelik iz Zenice.

Ekipa Viteza odigrala je 4 sezone u društvu najboljih, a Methallege iz Jajca samo jednu sezonu.

artinfo.ba | preuzeto s portala grad-busovaca.com

 

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17