sat pomjeranje

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da, na osnovu Zakona o računanju vremena, ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu, tako što se, pomjeranjem za 60 minuta unaprijed, vrijeme u 02.00 sata računa kao 03.00.

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 31.ožujka kada će se kazaljke na satu pomjeriti sat unaprijed, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Međutim, u pripremi za pomjeranje sata Europski parlament glasao je za ukidanje promjene do 2021. godine.

Glasanje je važna prepreka za kraj pomjeranja kazaljki, međutim, u samom zakonodavnom procesu, glasanje je samo posredni korak. 

Prije nego što može doći do konačne odluke, jedino ministri prometa EU-a moraju se dogovoriti o zajedničkoj liniji. Zatim moraju pronaći kompromis s pregovaračima iz Europskog parlamenta. To se ne očekuje prije jeseni 2019. godine.

Prema volji Europskog parlamenta, svaka država članica bi trebala sama odlučiti hoće li u dvije godine uvesti trajno zimsko ili ljetno vrijeme. Za one države koje se odluče za zimsko vrijeme, posljednja promjena vremena bi onda bila u oktobru 2021. godine.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17