ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
PSBIH

zastupnicki dom psbih

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao principe Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su predložili Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Navedenim zakonom predlaže se spuštanje cenzusa unutar kandidatskih lista sa 20 na 10 posto čime bi bilo osigurano, smatraju predlagači, da glasači u mnogo većoj mjeri utječu na osobni sastav izabranih zastupnika u parlamentima, osim što utiču na broj glasova stranaka. 

Prilikom glasanja predloženi zakon nije dobio potrebnu entitetsku većinu poslanika iz RS-a, te je upućen Kolegiju na usuglašavanje.

Iz istog razloga na usuglašavanje Kolegiju doma upućene su i sve ostale točke dnevnog reda koje su danas razmatrane.

Naime, sjednica Zastupničkog  doma državnog parlamenta, najvećim dijelom je održana bez prisustva zastupnika stranaka iz Republike Srpske.

Zastupnici SNSD-a i Srpskog kluba nazočili su samo dijelu sjednice na kojem je razmatrana Odluka o potvrdi smjene ministra obrane Bosne i Hercegovine, dok Klub zastupnika SDS-PDP-DNS nije sudjelovao u radu sjednice.

Na usuglašavanje Kolegiju, između ostalog, upućeni su Izvješće o radu Pravobraniteljstva BiH za 2020. godinu; Izvješće o izvršenju proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu te Izvješće o financijskoj reviziji izvršenja proračuna institucija BiH za 2020. godinu.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a, Kolegij doma će pokušati usuglasiti i Izvješće o provođenju zakona iz nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u 2020. godini, kao i Izvješće o provođenju Lokalnih izbora 2020. godine.

Na usuglašavanje Kolegiju upoćeni su i inicijativa Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog okvirnog zakona o klimatskim promjenama, kao i  Prijedlog deklaracije o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji, čiji je predlagač  Nikola Lovrinović.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17