ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Eskalacija na političkoj sceni

 zastupnicki_dom.jpg

Na prijedlog zastupnika Adisa Arapovića, Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici prihvatio Rezoluciju o zaštiti mira, suvereniteta, cjelovitosti, ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine u njenoj eorounijskoj i euroatlantskoj perspektivi.

Prema obrazloženju predlagača, razlozi za pripremu Rezolucije su eskalacija na političkoj sceni Bosne i Hercegovine i neprimjereni istupi odgovornih iz Republike Srpske.

U devet točaka, Rezolucija poziva čelnike iz RS-a da prekinu blokadu institucija BiH, kao i predstavnike stranka iz tog entiteta da političke dvojbe rješavaju u legalnim bh. institucijama.

Rezolucijom, Zastupnički dom osuđuje istupe Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz RS-a, koji se odnose na prijetnje secesijom RS-a iz Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH i sigurnosni organi su pozvani da iz njihovog djelokruga osiguraju primjenu pozitivnih propisa, a Vijeće za implementaciju mira, Ured visokog predstavnika u BiH i EUFOR da pravovremeno spriječe narušavanje mira, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Prije izjašnjavanja Zastupničkog doma o ovoj rezoluciji, iz Kluba HDZ-HNS je rečeno da je neće podržati jer je u proceduru dostavljena jutros uoči sjednice, a ne u potrebnih 14 dana prije, kao i da Rezolucija dotiče nadležnosti koje može imati samo Parlamentarna skupština BiH, ne i Federalni parlament.

Nakon usvajanja Rezolucije većinom glasova, Zastupnički dom je glasao o narednoj točki dnevnog reda sasvim drugačije materije; zadužio je  Federalnu vladu da u roku od 60 dana pripremi i u proceduru uputi prijedloge zakona o administrativnom proglašenju gradovima općina Lukavac, Orašje, Zavidovići, Stolac, Bosanska Krupa i Konjic.

Prije svih ovih točaka dnevnog reda, Zastupnički dom je odobrio Federalnoj vladi Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH za period 2021-2027. godina.

Sjednica je završena kasno popodne, termin iduće bit će poznat naknadno.

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17