ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Mijenjaju se blagajne

jelka_milicevic09.jpg

Nakon što su poslanici SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jučer zatražili od Vlade FBiH da stavi van snage Pravilnik o zamjeni fiskalnih sustav, dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević rekla je da nije prezentirano koje su prednosti i što to znači zamjena novih sustava.

Pravilnikom se zamjenjuju stare za nove fiskalne blagajne sa kojim će se, kako je rečeno, pratiti pojedinačni računi, a ne samo dnevni promet.

- Prije svega, želimo stvoriti iste uvjete za poslovanje za sve porezne obveznike. To znači da mi ne možemo kazniti ljude koji uredno posluju, prijavljuju prihod i da stvaramo mogućnost ljudima koji to ne čine - kazala je Milićević.

Kao primjer uzela je to da recimo „ porezni obveznik ima u tijeku dana 150 računa i ti računi se pojedinačno ne vide u Poreznoj upravi“.

- Na kraju dana prijavim samo svoj dnevni promet. U međuvremenu prije prijavljivanja tog prometa mogu stornirati pola tih računa. Umjesto da je moj prihod 500 KM ja ću ga prijaviti 250. To je toliko složena procedura provjere da je nemoguće u ovom trenutku provijeriti oko 85.000 blagajni koliko ih ima u Federaciji BiH - navela je Milićević.

U novim blagajnama, odnosno novim sustavima, kaže da će postojati jedna kartica QR, što znači da će se svaki račun koji se provuče kroz fiskalnu blagajnu automatski vidjeti u Poreznoj upravi.

- Ja kao kupac moći ću provijeriti taj QR kod i vidjeti je li evidentiran u Poreznoj upravi. To znači u realnom vremenu, a istovremeno znači da će Porezna uprava u uredima na svojim platformama moći pratiti tko to stalno smanjuje svoje prihode, stornira i ići će u ciljane kontrole. Ovo je na određeni način zaštita prihoda Federacije BiH jer kao građanin ako platim PDV nema ga nitko pravo zadržati u privatnim džepovima. On mora ići u one namjere u koje se skuplja. Tako da ja razumijem određene aktivnosti i nerazumijevanje - naglasila je Milićević.

Da bi pomogli gospodarstvenicima, Vlada je spremna u proračunu prepoznati dio sredstava da subvencionira troškove zamjene tih fisklanih blagajni.

- Do polovine 2022. godine zamijenit će se jedna trećina blagajni, a naredne dvije godine će ići ostale zamjene fiskalnih blagajni. Mi ćemo poduprijeti, subvencionirati i zajednički sudjelovati u zamjeni ovih fiskalnih blagajni - poručila je Milićević.   

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17