ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
LAŽNI NARATIV

izetbebfg.png

BiH je država koju čine dva entiteta, tri naroda, ali i četiri političke grupacije - bošnjačka, srpska, hrvatska i građanska. Ova posljednja je barem dvostruko zastupljenija u Parlamenarnoj skupštini BiH i Parlamentu FBiH od hrvatskih stranaka, rekao je na Bakir Izetbegović u svojstvu predsjedatelja Doma naroda Parlamnetarne skupštine BiH na na 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i država članica Višegradske grupe, koja je održana u Budimpešti, piše Dnevnik.ba..

Izetbegović je tako nastavio širiti lažni narativ o tome kako u BiH postoji navodno i "četvrtka konstitutivna zajednica" koju ne čine pripadnici konstitutivnih naroda.

Istina je pak da je na popisu stanonvištva 97 posto građana BiH izjasnilo se pripadnicima jednog od tri konstitutivna naroda. Ovakvi Izetebgovićevi stavovi razaraju BiH s obzirom nato da im je cilj osporiti malobrojnijim konstitutivnim narodima pravo na BiH.

"Unatoč tome, ovu grupaciju (navodno građansku, op.ur.) žele da 'zbiju' u bošnjačku kvotu od 33 posto, iako bošnjačke i građanske stranke čine 60 posto glasačkog i parlamentarnog tijela", izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je potom govorio o navodnoj praksu zloupotreba ovlasti domova naroda, ali i na nezadovoljstvo stranaka sa hrvatskim predznakom zbog načina izbora predstavnika u institucijama vlasti.

"Oba zahtjeva moguće je uskladiti izmjenama Ustava i Izbornog zakona, ali se to mora uraditi uporedo. U provedbi presuda Europskog suda za ljudska pravca moguće je povećati šanse hrvatskih stranaka u izboru članova Predsjedništva, ali se istovremeno moraju reducirati nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu precizno definisanih vitalnih nacionalnih interesa", pojasnio je Izetbegović.

Ovdje predsjednik SDA pokušava spojiti neposijvo. Naime, nadležnosti domova naroda nisu predmet nikakvih presuda ni Ustavnoga suda BiH niti drugih sudova. Predmet presuda su samo načini izbora političkih predstavnika koje zloupotrbljavaju upravo bošnjačke političke stranke a ogledaju se u fenomenu Komšić.

"Zbog toga od predstavnika EU očekujemo da, u skladu sa vlastitim principima, aktivnim angažmanom pomognu u donošenju adekvatnog rješenja za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH", poručio je Izetbegović.

Konferenciji, koja je održana u organizaciji predsjednika Narodne skupštine Mađarske Laszla Kovera, su, pored predsjednika parlamenata, prisustvovali i premijer Mađarske Viktor Orban i Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Učesnici Konferencije usvojili su zajedničku izjavu kojom se potvrđuje predanost evropskim integracijama, te se pozivaju članice EU da ubrzaju proces proširenja, saopćeno je iz Iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića.

Notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17