ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Zasjedalo Općinsko vijeće

 VIJECE_OV.jpg

 

Općinsko vijeće Kiseljak održalo je sinoć redovitu 8. sjednicu na čijem dnevnom redu se, uz ostalo, našla i Odluka o izvršenju proračuna i proračunske pričuve u prvih šest mjeseci ove godine. Prilikom raprave ukazano je na potrebu detaljnog planiranja Općinskog proračuna sa ciljem uvođenja stalne prakse usvajanja proračuna do kraja studenog tekuće za iduću godinu. Vijećnici su usvojili i više odluka o provedenim javnim nadmetanjima za prodaju nekretnina, odluku o ukidanju kao i više odluka o utvrđivanju javnog dobra. Usvojena je i odluka o dopuni programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, kao i odluka o davanju poljoprivrednog zemljišta u Orahovu koje je u vlastinštvu Općine u zakup. Vijećnici su, uz ostalo, donijeli i još jednu u nizu odluka o utvrđivanju javnog interesa za gradnju sportsko-rekreacijskog centra uz obrazloženje da je ovakva odluka preduvjet za kupnju zemljišta, a postupak kupnje parcela otvara se kad se za to steknu uvjeti, odnosno kad Općina prikupi sredstva.

Pred vijećnicima se našla i Informacija o poduzetim aktivnostima po Zaključku Općinskog vijeća iz svibnja ove godine. U pitanju je informacija koja se odnosi na poduzimanje mjera na spriječavanju zagađenja rijeka koje protječu kroz Kiseljak, Kreševske, Lepenice i Fojnice kao i većeg potoka Mlave. Podsjećamo, problem zagađenja rijeka višegodišnji je problem Kiseljaka, kao i susjednog Kreševa, a višegodišnji su i pokušaji da se zagađenje zaustavi. Služba za civilnu zaštitu, Policijska stanica, Udruženja ribolovica posljednjih su godina podnijeli na desetine prijava mjerodavnim županijskim inpekcijama, od vodne do rudarsko- geološke. Inspekcije su izlazile na teren, donosile prekršajne naloge, u slučaju poduzeća BFS d.o.o Kreševo i Rješenja o zabrani rada, ali zagađenja rijeka ispuštanjem taloga u rijeke, nisu prestala.

„Znači li to da su institucije nemoćne“, zapitali su se vijećnici u Općinskom vijeću Kiseljak koji su nedavno imali zajedničku sjednicu s predstavnicima općinskih vlasti Kreševa koji također imaju isti problem , koji je najizraženiji u naselju Bjelovići koje je najbliže kamenolomima koji onečišćuju okoliš, pored voda i zrak i zemlju. I ovog je puta naglašeno kako nitko ne želi zaustaviti proizvodne pogone ni zatvoriti radna mjesta, ali cijena rada ne smiju biti zagađeni vodotoci rijeka i narušeno zdravlje stanovništva.

Budući da prijave i poduzete aktivnosti županijskih inspekcija nisu dale rezultata, na prijedlog Kluba vijećnika HDZ BiH kojeg je iznio Ivica Kubat, predsjednik Kluba, OV Kiseljak jednoglasno je usvojilo zaključak da se izvješća inspekcija proslijede mjerodavnom tužiteljstvu na postupanje. Uz navedeni zaključak, upućena je i inicijativa tijelima vlasti u Federaciji BiH za ukidanje ili skraćenje roka za usuglašavanje Uredbe o uvjetima ispuštanja otpadnih voda i sustava javne kanalizacije . Postavljeni rok 19. 12. 2023. godine, mjerodavne inspekcije onemogućava u represivnom djelovanju prema zagađivačima koje je očito potrebno jer novčane kazne pa ni zabrane rada koje se ne provode, nisu zaustavile zagađenje rijeka u Lepeničkoj dolini, istaknuto je ovom prilikom.

Među nekoliko postavljenih vijećničkih pitanja i incijativa bilo je i pitanje vijećnika Mate Puljića o provedbi Odluke Vijeća o neradnoj nedjelji u Kiseljaku. „Stječe se dojam da inspektori namjerno ne rade na provedbi odluke o neradnoj nedjelji te tražim da se očituju o provedenim mjerama na kontroli poštivanja ove odluke“, kazao je, uz ostalo, vijećnik Puljić.

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17