ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Šef delegacije EU

210921_kpz.jpg

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini veleposlanik Johann Sattler i ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić svečano su otvorili Deveti paviljon u krugu Kazneno-popravnog zavoda Zenica (KPZ), za čiju izgradnju je EU izdvojila više od 2.1 milijun eura.

Sattler je istaknuo kako je zadovoljan što je EU i na ovaj način dala doprinos jačanju vladavine prava te da se izgradnjom ovog objekta žele postići tri cilja.

- Prvi je zaštita građana, drugi ostvarivanje svrhe kažnjavanja, a treći je rehabilitacija zatvorenika, odnosno davanje prilike da se ponovo integriraju u društvo - kazao je Sattler.

Tjelesno osiguranje samih prostorija, sigurnost za zatvorenike da imaju procedure koje će spriječiti nemire, nerede, samoranjavanje te slične incidente, kao i osiguravanje pristojnih uvjeta za boravka, “koji su dovoljno higijenski čisti i dostojni čovjeka”, tri su osnovna pitanja koja su željeli riješiti izgradnjom tog objekta.

- Ovo su ta tri principa koja će, vjerujem, od danas biti na snazi i primjeni ovdje u Zenici - istaknuo je Sattler.

Ministar Jozić zahvalio je veleposlaniku Sattleru i EU te napomenuo da je izgradnju zgrade financirala Europska komisija, a sredstva za projektnu dokumentaciju, dozvole i opremu osigurala Vlada FBiH.

- Ponosan sam što smo na ovako teškom i izazovnom vremenu smogli snage i hrabrosti uložiti značajna materijalna sredstva u poboljšanje infrastrukture KPZ-a. U proteklom razdoblju, osim ovoga projekta, Federalno ministarstvo pravosuđa, u suradnji s Delegacijom EU u BiH, realiziralo je projekt izgradnje radionice i sportske dvorane u KPZ-u za maloljetne osobe u Orašju, koji bismo također uskoro trebali i otvoriti - kazao je Jozić.

Sredstvima iz IPA fondova EU, podsjetio je, započela je i izgradnja 4,6 milijuna eura vrijednog kompleksa novog KPZ-a Sarajevo, na lokalitetu u Blažuju. Time će se stvoriti uvjeti za proširenje kapaciteta Općinskog i Županijskog suda u Sarajevu.

Novi objekat KPZ-a u Zenici ima tri etaže i kapacitet za smještaj više od 236 osuđenih osoba, a, kako je istakao direktor KPZ-a Redžo Kahrić, sadrži i šest dvokrevetnih soba koje su predviđene su za osuđenike-invalide. Pored prostorija za smještaj zatvorenika, objekat ima i prostorije za ambulantu, fitness dvoranu, trpezariju, biblioteku te zaseban i ograđen prostor za šetnju zatvorenika.

- Ono što je specifično za ovaj paviljon, u odnosu na sve druge paviljone, je to da je zasebno urađena kotlovnica i trafo-stanica. Sve to govori o svrsishodnosti ovog paviljona, koji može imati namjene za mnoge druge aktivnosti. Ono što je najvažnije, zadovoljeni su međunarodni standardi kada je u pitanju kvadratura prostora za osuđene osobe - četiri kvadratna metra po osuđenoj osobi - podvukao je Kahrić.

Svečanosti su nazočili i ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojske županije Nebojša Nikolić te predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH) Halil Lagumdžija koji je naglasio kako će novi paviljon u KPZ-u, ali i poboljšanje uvjeta u drugim zatvorima, omogućiti uspostavu boljeg zatvorskog sustava.

Zenički zatvor trenutno na izdražavanju zatvorskih kazni ima 565 osuđenika.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17