ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Burna rasprava

 opcina_fojnica.jpg

 

Općinsko vijeće Fojnice podržalo stavove građana protiv MHE kao i nastavka istraživanja rudnika zlata u Bakovićima

Protiv su bili samo vijećnici SDA, fojnički ekolozi pohvalili rad Vijeća

Burno je bilo na ovotjednoj, trećoj redovitoj sjednici Općinskog vijeća Fojnice na kojoj je, među ostalim, usvojen i Zaključak kojim je većina vijećnika podržala stavove mjesnih zajednica, udruženja kao i samih građana kojima se traži brisanje malih hidroelekrana u ovoj općini te zaustavljanje istražnih radova na lokalitetu nekadašnjeg rudnika zlata u naselju Bakovići iznesene na nedavno održanoj javnoj raspravi na temu Nacrta izmjena i dopuna Prostornog plana Srednjobosanske županije. „Zaključke smo usvojili tijesnom većinom glasova, s 11 od ukupno 21 vijećnika koliko ih broji OV Fojnice. Na ovaj način stali smo uz naše građane i udruženja te mjesne zajednice koji godinama traže da se zabranom gradnje MHE i zaustavljanjem istražnih radova u rudniku zlata u Bakovićima, sačuva okoliš. Argumenti mještana, pogotovu kad su u pitanju istražni radovi u nekadašnjem rudniku zlata su potpuno opravdani jer koncesionar je prekršio mnoštvo odredbi ugovora, među ostalim i o udaljenosti radova 500 metara od naselja te 1000 metara od izvorišta pitke vode“, kazala nam je Vanja Oroz Jukić (HDZ BiH), predsjedateljica Općinskog vijeća Fojnice.

Navedene zaključke podržalo je svih šest vijećnika Hrvatske kolalicije te po tri vijećnika SDP-a BiH i SBB. Protiv su bili jedino vijećnici SDA, stranke iz čijih je redova i načelnik Fojnice Sabahudin Klisura. „Nemam komentara na zaključke koje je izglasalo Vijeće“, kratko nam je odgovorio Klisura. Za razliku od SDA koja je bila protiv zaustavljanja izgradnje MHE u Fojnici kao i istražnih radova na lokalitetu nekadašnjeg rudnika zlata u Bakovićima, Fojnički ekolozi pozdravili su i pohvalili rad Vijeća koje je zaključcima podržalo njihove stavove. „Uz podršku Općinskog vijeća Fojnice, vijećnika Hrvatske kolalicije, SBB i SDP-a čak i Ismeta Zuluma, vijećnika koji je glasao iz bolesničke postelje mi ekolozi dobili smo bitku za pravo na čist okoliš u Fojnici koja traje već 12 godina. Sve pohvale Općinskom vijeću koje nas je podržalo s nadom da će isto učiniti i više razine vlasti“, izjavio je Robert Oroz, predsjednik Ekološko- humanitarne udruge „Gotuša“. Članovi ove udruge, podsjećamo, mjesecima su prije skoro desetak godina bdjeli nad pokušajima gradnje MHE na rijeci Željeznici koja se pokušala izgraditi mimo njiihove suglasnosti te su na kraju zaustavili gradnju. Bitku za čist okoliš vode sve ove godine ukazujući na brojne propuste u izdavanju koncesija.

Zaključci Općinskog vijeća Fojnice usvojeni s 11 glasova za i 10 protiv bit će proslijeđeni mjerodavnim županijskim ministarstvima. „Mi smo svoje mišljenje na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana SBŽ kojim u skladu s voljom građana tražimo zaustavljanje gradnje MHE te istražnih radova na lokalitetu nekadašnjeg rudnika zlata u Bakovićima poslali na vrijeme, prije roka koji ističe 30. travnja. Od županijskih institucija očekujemo da ih uvaže i tako ispoštuju volju žitelja lokalne zajednice koji ne žele MHE u Fojnici niti istraživanja koja ugrožavaju naselje i izvorišta pitke vode“, zaključuje Vanja Oroz Jukić, predsjedateljica Općinskog vijeća Fojnice.

 

AP/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17