× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

covic ured

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović ovih dana zajedno s predsjednicima SNSD-a i SDA, Miloradom Dodikom i Bakirom Izetbegovićem, pokušava konačno okončati proces formiranja novog Vijeća ministara. Najavljivano je kako bi proces mogao biti odblokiran do kraja tjedna, ali očito je kako se to neće dogoditi. Što će se dalje događati, kada se može očekivati vlast u Federaciji BiH, što će biti s Aluminijem, Čović otkriva u intervjuu za Ero.tel.

Danas je srijeda. Još nema ništa od novog Vijeća ministara. Na snazi je novi zastoj?

Zadnji ozbiljni razgovori bili su prije desetak dana, kada smo prokomentirali kako bismo čak mogli u sedam ili deset dana imati novo Vijeće ministara. Imali smo jasan dogovor da idemo s jednim sažetkom plana, imenovanjem mandatara, da će to proći Predsjedništvo BiH i ići dalje. I onda se ponovno sve zakompliciralo. Sazvana je izvanredna sjednica Doma naroda iako smo drugom dinamikom pričali vezano uz taj problem. To je trebalo ići nakon Vijeća ministara i mandatara. Takav je bio dogovor. I Zastupnički dom opet danas zasjeda na izvanrednoj sjednici. Ne možemo na žurnim i izvanrednim sjednicama graditi izvršnu i zakonodavnu vlast. A sada sve funkcionira na tom principu.

Jeste li u međuvremenu razgovarali s Dodikom i Izetbegovićem? Ima li novosti?

Jutros sam komunicirao s Izetbegovićem i Dodikom upravo kako bismo pokušali realizirati ono što smo dogovarali posljednjih 15 dana. Nije problem samo zakonodavna nego i izvršna vlast. Jedan od ključnih problema je pitanje proračuna. Prijedlog proračuna se već šest mjeseci nalazi u institucijama države i on se mora donijeti. Dopune smo pravili kroz odluku o privremenom financiranju, koja istječe ovaj tjedan. Jasno je da će plaće biti podijeljene za lipanj, ali one za srpanj neće. Sve će stati. Naravno, mi ne priželjkujemo takav oblik problem, ali bojim se kako on svakim danom postaje sve više realnost. Možda će nas i to motivirati da brže završimo posao oko formiranja Vijeća ministara.

Hoćete li opet organizirati zajednički sastanak?

Mislim da će nam trebati zajednički susret kako bismo konačno izišli iz ovoga. Do sada je bilo da obavimo razgovore i, kada završite, onda dođu dodatni uvjeti. I to je postao stil rada. Dosta je toga. Idemo imenovati mandatara i krenuti u daljnju proceduru.

Što se čeka?

Sve pripreme su završene. Nema ni jednoga razloga da ne kažemo kako imamo mandatara i da se krene u daljnju proceduru.

Sinoć su iz Sarajeva komentirali kako se zastoj u financiranju državne razine može izbjeći. Osobito su glasni bili iz DF-a…

Kada mi nešto izjavimo, drugi bošnjački član Predsjedništva odmah reagira i želi biti sudionik neke rasprave. Uza sve uvažavanje, mi nemamo komunikaciju na toj razini, niti imam ambiciju praviti tu razinu komunikacije, ali oko proračuna je sve jasno. On se treba usvojiti, a ne ići s privremenim mjerama. Dva puta smo usvajali odluku o privremenom financiranju, sada će trebati dobar razlog ili jasan plan da to treći put uradimo.

Kažu da SDA čeka kongres stranke kako bi se završila priča o formiranju Vijeća ministara. Jeste li i vi toga mišljenja?

Imate različite kalkulacije. Jedno vrijeme govorilo se kako SDA ne želi vlast dok je Dodik predsjedatelj Predsjedništva BiH. Drugi su govorili kako SDA odugovlači kako bi prošlo nekoliko međunarodnih, gospodarskih, financijskih manifestacija koje su se održavale u Sarajevu. Sada se prepoznaje kongres SDA. Iza toga će biti rasprava o sigurnosnim agencijama, svaki dan postoji novi trenutak jer nas sustižu obveze. Ne mislim da su to pravi razlozi, nego nagađanja. Kada razgovaram s Izetbegovićem, on je jasnog uvjerenja da želi novo Vijeće ministara.

Pretpostavimo da neće biti kompromisa još neko vrijeme. Do kada možemo ovako funkcionirati?

Najveća prepreka ovakvom načinu rada je mjesto Denisa Zvizdića kao predsjedatelja Zastupničkog doma BiH. I to je dan do kojeg se mora završiti priča oko Vijeća ministara. Nema više kalkulacija. SDA je šest mjeseci tražio partnere za vlast, već je tu izgubljeno mnogo vremena.

Kakvi su inače odnosi HDZ-a i SDA?

Odnosi su pristojni, korektni. Od mene nikada nećete čuti ružnu riječ o njima. I ne samo od mene nego i od većine ljudi iz HDZ-a. S druge strane, imate ljude koji su glasnogovornici SDA, a koji se kriju u drugim strankama, koji govore svašta o nama i Hvatima u BiH. Međutim, ja ću pokušati izgraditi odnose sa svakim kolegom s kojim možemo završiti važne procese. Znam da nekima odgovara stalna konfrontacija, ali nama nema druge nego sukladno izbornim rezultatima graditi vlast i početi raditi u punom kapacitetu. Ipak, moram reći kako su odnosi sa SDA daleko od onoga što mi očekujemo.

Ako je ovakvo stanje na državnoj razini, kada se onda može očekivati formiranje vlasti u Federaciji BiH?

Mi smo razgovarali sa SDA da riješimo pitanje Zastupničkog doma, da imamo Kolegij koji čine stranke koje su u vlasti, odnosno HDZ BiH i SDA i njihovi partneri. I mislim da bi se uskoro trebalo dogoditi da bude izabran zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma FBiH iz reda hrvatskog naroda i to bi olakšalo sazivanje sastanaka. Procjena je kako ćemo čekati formiranje Vlade FBiH još neko vrijeme, primarno zbog Izbornog zakona. Moramo imati partnere s kojima možemo riješiti to pitanje. A ono se mora riješiti sada, a ne iduće godine. Iduća godina je izborna. Nećemo ponoviti istu pogrešku kao zadnji put. Inzistirat ćemo na izmjenama kojima će se riješiti pitanje izbora u Predsjedništvo BiH i Dom naroda, kao i Grada Mostara. Možda i neka druga pitanja ako bude kapaciteta za to. Ali to podrazumijeva da se HDZ i SDA dogovaraju o mnogim stvarima. Imali smo nedavno imenovanje ravnatelja FUP-a i odgoda toga procesa poruka je Hrvatima i HDZ-u da će Bošnjaci samostalno odlučivati gdje će tko biti tamo gdje su oni većina, bez obzira na to tko je u koaliciji.

A gdje nas onda vodi takav stav?

Vodi nas u podjele, nepovjerenje i brojne probleme. Takvim potezima ili jednostranim sazivanjima sjednica samo se narušavaju odnosi i frustracije se prenose na narod.

Jeste li i dalje odlučni u stavu da nema nove vlasti u Federaciji bez promjene Izbornog zakona?

Izborni zakon više nije pitanje HDZ-a, nego HNS-a BiH i Hrvata u BiH. U svakom razgovoru s Izetbegovićem i njegovim suradnicima jasno je naglašeno kako je to pitanje koje će se morati riješiti kako nikada ne bismo došli u pozicije u kojima smo ranije bili. Mislim da je ovo krajnje vrijeme da riješimo to, provedemo odluke Ustavnog suda, ali i riješimo tehnička pitanja koja se vežu uz izborno zakonodavstvo. Nećemo pasti u zamku da se mjesec ili dva prije izbora mijenjaju neke tehničke norme. Nema toga. Sada se i one trebaju mijenjati, ali u paketu sa svim ostalim. SDA je svjestan da bez promjene Izbornog zakona nema partnerstva na razini Federacije.

Što je s Aluminijem?

Aluminij je najteža tema bh. gospodarstva danas, ali i hrvatske politike u BiH. I ne samo nas. Vlasnik Aluminija je Vlada FBiH 44 posto, 12 posto Hrvatska i to znači kako je 56 posto izvan našega utjecaja. Ostalo su mali dioničari. Koliko sam ja upoznat, Aluminij danas ima iznimno tešku situaciju. Dug je oko 400 milijuna maraka! Nemoguće je bez osiguranja električne energije riješiti probleme u Aluminiju. Dobili su šest mjeseci i sada trebamo vidjeti što su učinili. Sada smo opet u situaciju kao u prosincu prošle godine. Ali sada su tu strateški partneri koji su spremni jako puno investirati u Aluminij, a politika mora osigurati uvjete za normalan nastavak toga procesa. Koliko znam, potencijalni partneri traže da im se osigura uime države kvalitetna opskrba električnom energijom po cijenama koje se osiguravaju za sve druge proizvođače aluminija u svijetu. Znači, to ne može biti klasična tržišna cijena. Mi taj Aluminij moramo vezati uz ovo područje i razviti proces prerade mnogo više nego što je to slučaj danas. Mi za proces proizvodnje uvozimo električnu energiju, uvozimo glinicu, petrol-koks, a izvozimo samo aluminij. Znači, samo radimo za plaće radne snage. Ta priča mora biti daleko šira.

Mislite li da će Aluminij 1. srpnja ostati bez električne energije?

Nadam se da neće. Nemam sve informacije, spreman sam pomoći, ali netko mora odgovarati za ono što se događa u Aluminiju, za ono što je bilo prethodne godine i ono što dolazi u budućim godinama. A kada dođe neki novi vlasnik, neka on odgovara za ono što se događa. Naše je da zaštitimo radna mjesta ako ikako možemo, s tim da taj teret ne možemo prebacivati na neke druge tvrtke. Danas Aluminij duguje oko 280 milijuna KM samo za električnu energiju. Ne smijemo ugroziti druga javna poduzeća, mora se pronaći neki sklad.

HDZ BiH privodi kraju unutarstranačke izbore. Koliko ste zadovoljni tim procesom?

HDZ BiH je u organizacijskom smislu otišao stepenicu iznad u odnosu na prije četiri godine, ali, kao i u svako vrijeme izbora, ima onih koji su manje zadovoljni promjenama. Mi danas imamo 40.000 članova i naravno da ima različitih stavova. Veseli me što se pojavila potreba za nadmetanjem u stranci, i to je dobro. Naravno, rezultat toga je i konfrontacija, ali nema većih problema. U svibnju i lipnju provodili su se izbori u općinskim i gradskim organizacijama, a do sredine srpnja očekujem kraj izbora u županijskim organizacijama. I to je kraj izbornog procesa. Ja ću se do 20. srpnja susresti sa svim novim čelnicima županijskih organizacija. Želimo jedan spoj mladosti i iskustva, a tamo gdje imamo određenih nezadovoljstava, sjest ćemo i riješiti probleme. To je snaga stranke. Imali smo ovaj put mnogo manje onoga nestandardnog ponašanja nego ranije i zadovoljan sam s tim. Nismo još dosegli ono što ja želim, ali naša obitelj je velika i nije lako doći do određenih ciljeva.

Kakvo je stanje u HNS-u BiH? Kako on funkcionira danas?

HNS će imati u petak sjednicu Predsjedništva. Maloprije smo imali razgovore s HDZ-om 1990 i mislim da se kvaliteta odnosa održava. Nije bilo lako okupiti sve oko HNS-a, okupili smo različita politička promišljanja i to je bio težak posao. Ono što nam ne ide na ruku je zastoj u formiranju vlasti i ta frustracije se prenosi i na naše partnere. Zbog toga je česta komunikacija nužna, mi je održavamo i s te strane smo zadovoljni. Kroz HNS je poslana najveća poruka hrvatskom narodu u BiH, a drugima se zatvorilo usta za kritike. S druge strane, svjestan sam odgovornosti, sve više tereta pada na mene osobno, imamo stalne pokušaje destabilizacije, ali poruka je jasna. Nema destabilizacije kroz HNS i HDZ BiH.

 

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
C&D i Doper
Ecos

covic ured

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović ovih dana zajedno s predsjednicima SNSD-a i SDA, Miloradom Dodikom i Bakirom Izetbegovićem, pokušava konačno okončati proces formiranja novog Vijeća ministara. Najavljivano je kako bi proces mogao biti odblokiran do kraja tjedna, ali očito je kako se to neće dogoditi. Što će se dalje događati, kada se može očekivati vlast u Federaciji BiH, što će biti s Aluminijem, Čović otkriva u intervjuu za Ero.tel.

Danas je srijeda. Još nema ništa od novog Vijeća ministara. Na snazi je novi zastoj?

Zadnji ozbiljni razgovori bili su prije desetak dana, kada smo prokomentirali kako bismo čak mogli u sedam ili deset dana imati novo Vijeće ministara. Imali smo jasan dogovor da idemo s jednim sažetkom plana, imenovanjem mandatara, da će to proći Predsjedništvo BiH i ići dalje. I onda se ponovno sve zakompliciralo. Sazvana je izvanredna sjednica Doma naroda iako smo drugom dinamikom pričali vezano uz taj problem. To je trebalo ići nakon Vijeća ministara i mandatara. Takav je bio dogovor. I Zastupnički dom opet danas zasjeda na izvanrednoj sjednici. Ne možemo na žurnim i izvanrednim sjednicama graditi izvršnu i zakonodavnu vlast. A sada sve funkcionira na tom principu.

Jeste li u međuvremenu razgovarali s Dodikom i Izetbegovićem? Ima li novosti?

Jutros sam komunicirao s Izetbegovićem i Dodikom upravo kako bismo pokušali realizirati ono što smo dogovarali posljednjih 15 dana. Nije problem samo zakonodavna nego i izvršna vlast. Jedan od ključnih problema je pitanje proračuna. Prijedlog proračuna se već šest mjeseci nalazi u institucijama države i on se mora donijeti. Dopune smo pravili kroz odluku o privremenom financiranju, koja istječe ovaj tjedan. Jasno je da će plaće biti podijeljene za lipanj, ali one za srpanj neće. Sve će stati. Naravno, mi ne priželjkujemo takav oblik problem, ali bojim se kako on svakim danom postaje sve više realnost. Možda će nas i to motivirati da brže završimo posao oko formiranja Vijeća ministara.

Hoćete li opet organizirati zajednički sastanak?

Mislim da će nam trebati zajednički susret kako bismo konačno izišli iz ovoga. Do sada je bilo da obavimo razgovore i, kada završite, onda dođu dodatni uvjeti. I to je postao stil rada. Dosta je toga. Idemo imenovati mandatara i krenuti u daljnju proceduru.

Što se čeka?

Sve pripreme su završene. Nema ni jednoga razloga da ne kažemo kako imamo mandatara i da se krene u daljnju proceduru.

Sinoć su iz Sarajeva komentirali kako se zastoj u financiranju državne razine može izbjeći. Osobito su glasni bili iz DF-a…

Kada mi nešto izjavimo, drugi bošnjački član Predsjedništva odmah reagira i želi biti sudionik neke rasprave. Uza sve uvažavanje, mi nemamo komunikaciju na toj razini, niti imam ambiciju praviti tu razinu komunikacije, ali oko proračuna je sve jasno. On se treba usvojiti, a ne ići s privremenim mjerama. Dva puta smo usvajali odluku o privremenom financiranju, sada će trebati dobar razlog ili jasan plan da to treći put uradimo.

Kažu da SDA čeka kongres stranke kako bi se završila priča o formiranju Vijeća ministara. Jeste li i vi toga mišljenja?

Imate različite kalkulacije. Jedno vrijeme govorilo se kako SDA ne želi vlast dok je Dodik predsjedatelj Predsjedništva BiH. Drugi su govorili kako SDA odugovlači kako bi prošlo nekoliko međunarodnih, gospodarskih, financijskih manifestacija koje su se održavale u Sarajevu. Sada se prepoznaje kongres SDA. Iza toga će biti rasprava o sigurnosnim agencijama, svaki dan postoji novi trenutak jer nas sustižu obveze. Ne mislim da su to pravi razlozi, nego nagađanja. Kada razgovaram s Izetbegovićem, on je jasnog uvjerenja da želi novo Vijeće ministara.

Pretpostavimo da neće biti kompromisa još neko vrijeme. Do kada možemo ovako funkcionirati?

Najveća prepreka ovakvom načinu rada je mjesto Denisa Zvizdića kao predsjedatelja Zastupničkog doma BiH. I to je dan do kojeg se mora završiti priča oko Vijeća ministara. Nema više kalkulacija. SDA je šest mjeseci tražio partnere za vlast, već je tu izgubljeno mnogo vremena.

Kakvi su inače odnosi HDZ-a i SDA?

Odnosi su pristojni, korektni. Od mene nikada nećete čuti ružnu riječ o njima. I ne samo od mene nego i od većine ljudi iz HDZ-a. S druge strane, imate ljude koji su glasnogovornici SDA, a koji se kriju u drugim strankama, koji govore svašta o nama i Hvatima u BiH. Međutim, ja ću pokušati izgraditi odnose sa svakim kolegom s kojim možemo završiti važne procese. Znam da nekima odgovara stalna konfrontacija, ali nama nema druge nego sukladno izbornim rezultatima graditi vlast i početi raditi u punom kapacitetu. Ipak, moram reći kako su odnosi sa SDA daleko od onoga što mi očekujemo.

Ako je ovakvo stanje na državnoj razini, kada se onda može očekivati formiranje vlasti u Federaciji BiH?

Mi smo razgovarali sa SDA da riješimo pitanje Zastupničkog doma, da imamo Kolegij koji čine stranke koje su u vlasti, odnosno HDZ BiH i SDA i njihovi partneri. I mislim da bi se uskoro trebalo dogoditi da bude izabran zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma FBiH iz reda hrvatskog naroda i to bi olakšalo sazivanje sastanaka. Procjena je kako ćemo čekati formiranje Vlade FBiH još neko vrijeme, primarno zbog Izbornog zakona. Moramo imati partnere s kojima možemo riješiti to pitanje. A ono se mora riješiti sada, a ne iduće godine. Iduća godina je izborna. Nećemo ponoviti istu pogrešku kao zadnji put. Inzistirat ćemo na izmjenama kojima će se riješiti pitanje izbora u Predsjedništvo BiH i Dom naroda, kao i Grada Mostara. Možda i neka druga pitanja ako bude kapaciteta za to. Ali to podrazumijeva da se HDZ i SDA dogovaraju o mnogim stvarima. Imali smo nedavno imenovanje ravnatelja FUP-a i odgoda toga procesa poruka je Hrvatima i HDZ-u da će Bošnjaci samostalno odlučivati gdje će tko biti tamo gdje su oni većina, bez obzira na to tko je u koaliciji.

A gdje nas onda vodi takav stav?

Vodi nas u podjele, nepovjerenje i brojne probleme. Takvim potezima ili jednostranim sazivanjima sjednica samo se narušavaju odnosi i frustracije se prenose na narod.

Jeste li i dalje odlučni u stavu da nema nove vlasti u Federaciji bez promjene Izbornog zakona?

Izborni zakon više nije pitanje HDZ-a, nego HNS-a BiH i Hrvata u BiH. U svakom razgovoru s Izetbegovićem i njegovim suradnicima jasno je naglašeno kako je to pitanje koje će se morati riješiti kako nikada ne bismo došli u pozicije u kojima smo ranije bili. Mislim da je ovo krajnje vrijeme da riješimo to, provedemo odluke Ustavnog suda, ali i riješimo tehnička pitanja koja se vežu uz izborno zakonodavstvo. Nećemo pasti u zamku da se mjesec ili dva prije izbora mijenjaju neke tehničke norme. Nema toga. Sada se i one trebaju mijenjati, ali u paketu sa svim ostalim. SDA je svjestan da bez promjene Izbornog zakona nema partnerstva na razini Federacije.

Što je s Aluminijem?

Aluminij je najteža tema bh. gospodarstva danas, ali i hrvatske politike u BiH. I ne samo nas. Vlasnik Aluminija je Vlada FBiH 44 posto, 12 posto Hrvatska i to znači kako je 56 posto izvan našega utjecaja. Ostalo su mali dioničari. Koliko sam ja upoznat, Aluminij danas ima iznimno tešku situaciju. Dug je oko 400 milijuna maraka! Nemoguće je bez osiguranja električne energije riješiti probleme u Aluminiju. Dobili su šest mjeseci i sada trebamo vidjeti što su učinili. Sada smo opet u situaciju kao u prosincu prošle godine. Ali sada su tu strateški partneri koji su spremni jako puno investirati u Aluminij, a politika mora osigurati uvjete za normalan nastavak toga procesa. Koliko znam, potencijalni partneri traže da im se osigura uime države kvalitetna opskrba električnom energijom po cijenama koje se osiguravaju za sve druge proizvođače aluminija u svijetu. Znači, to ne može biti klasična tržišna cijena. Mi taj Aluminij moramo vezati uz ovo područje i razviti proces prerade mnogo više nego što je to slučaj danas. Mi za proces proizvodnje uvozimo električnu energiju, uvozimo glinicu, petrol-koks, a izvozimo samo aluminij. Znači, samo radimo za plaće radne snage. Ta priča mora biti daleko šira.

Mislite li da će Aluminij 1. srpnja ostati bez električne energije?

Nadam se da neće. Nemam sve informacije, spreman sam pomoći, ali netko mora odgovarati za ono što se događa u Aluminiju, za ono što je bilo prethodne godine i ono što dolazi u budućim godinama. A kada dođe neki novi vlasnik, neka on odgovara za ono što se događa. Naše je da zaštitimo radna mjesta ako ikako možemo, s tim da taj teret ne možemo prebacivati na neke druge tvrtke. Danas Aluminij duguje oko 280 milijuna KM samo za električnu energiju. Ne smijemo ugroziti druga javna poduzeća, mora se pronaći neki sklad.

HDZ BiH privodi kraju unutarstranačke izbore. Koliko ste zadovoljni tim procesom?

HDZ BiH je u organizacijskom smislu otišao stepenicu iznad u odnosu na prije četiri godine, ali, kao i u svako vrijeme izbora, ima onih koji su manje zadovoljni promjenama. Mi danas imamo 40.000 članova i naravno da ima različitih stavova. Veseli me što se pojavila potreba za nadmetanjem u stranci, i to je dobro. Naravno, rezultat toga je i konfrontacija, ali nema većih problema. U svibnju i lipnju provodili su se izbori u općinskim i gradskim organizacijama, a do sredine srpnja očekujem kraj izbora u županijskim organizacijama. I to je kraj izbornog procesa. Ja ću se do 20. srpnja susresti sa svim novim čelnicima županijskih organizacija. Želimo jedan spoj mladosti i iskustva, a tamo gdje imamo određenih nezadovoljstava, sjest ćemo i riješiti probleme. To je snaga stranke. Imali smo ovaj put mnogo manje onoga nestandardnog ponašanja nego ranije i zadovoljan sam s tim. Nismo još dosegli ono što ja želim, ali naša obitelj je velika i nije lako doći do određenih ciljeva.

Kakvo je stanje u HNS-u BiH? Kako on funkcionira danas?

HNS će imati u petak sjednicu Predsjedništva. Maloprije smo imali razgovore s HDZ-om 1990 i mislim da se kvaliteta odnosa održava. Nije bilo lako okupiti sve oko HNS-a, okupili smo različita politička promišljanja i to je bio težak posao. Ono što nam ne ide na ruku je zastoj u formiranju vlasti i ta frustracije se prenosi i na naše partnere. Zbog toga je česta komunikacija nužna, mi je održavamo i s te strane smo zadovoljni. Kroz HNS je poslana najveća poruka hrvatskom narodu u BiH, a drugima se zatvorilo usta za kritike. S druge strane, svjestan sam odgovornosti, sve više tereta pada na mene osobno, imamo stalne pokušaje destabilizacije, ali poruka je jasna. Nema destabilizacije kroz HNS i HDZ BiH.

 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.