vlada sbž nova

 

(FENA) - Na današnjoj sjednici županijske vlade Ministarstvo financija Srednjobosanske županije (SBŽ) zaduženo je da uradi analizu na temelju koje će biti odlučeno postoji li mogućnost za povećanje osnovice za obračun plaća proračunskih korisnika.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je novinarima da SBŽ s 270 maraka ima jednu od najnižih osnovica za obračun plaća u Federaciji BiH te da je svrha analize pokazati postoje li uvjeti da osnovica od 1. srpnja bude uvećana na 285 maraka.

- Sindikati su pokrenuli to pitanje jer osnovica u Federaciji BiH iznosi 330 maraka što je drastična razlika u odnosu na naš kanton. Mi smo im obećali da ćemo uraditi analizu kako bismo vidjeli tu prihodovnu stranu i mogućnost za uvećanje o 1. jula. Ukoliko analiza pokaže da postoji mogućnost, ići ćemo na povećanje osnovice i regresa, kako bismo ovaj kanton približili Federaciji BiH - kazao je Lendo.

Na pitanje novinara koliko je ovaj potez opravdan ukoliko u javnosti prevladava mišljenje da je najveći dio proračuna opterećen plaćama i naknadama proračunskih korisnika, Lendo je kazao da SBŽ ima i značajna izdvajanja za kapitalne izdatke.

- Građani ne znaju strukturu budžeta. Ovaj kanton ima i značajna sredstva za kapitalne izdatke, a ljudi to ne vide. Za izgradnju infrastrukture, koja nam je neophodna, zadužili smo se za dodatnih 20 miliona maraka, a to se osobito odnosi na cestovnu infrastrukturu. Za ovaj kanton to su sve značajne mjere i to znači da je uvećan budžet za kapitalne izdatke - naglasio je Lendo.

Vlada SBŽ-a je danas, među ostalim, dala mišljenje o Nacrtu zakona o pravima demobiliziranim braniteljima i članovima njihove obitelji Federacije BiH, kojim je, kako ističe Lendo, podržala donošenje ovog zakona, ali i ukazala na potrebu uvažavanje interesa nižih razina vlasti.

- Mi smo poručili da jesmo za ovaj zakon, ali da se moraju uvažiti interesi nižih razina vlasti, u smislu da se ne nameću neka rješenja koja se ne mogu ispoštovati. To bi naš kanton, prema procjenama, koštalo dodatnih 12 milijuna maraka, a ne postoji mogućnosti da to bude implementirano - naglasio je Lendo.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17