• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

pregovori stranke

Lideri SDA, Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović danas su uspjeli dogovoriti formiranje državne vlasti.
U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak izaslanstava SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na razini državnih institucija.Izaslanstva su danas predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a domaćin sastanka bio je Dodik prenosi klix.ba

Čović je nakon sastanka rekao da su lideri bili blizu dogovora i da se nada kako je ovo kraj pregovora što se tiče resora. On je rekao da se nada kako će danas svako staviti na dokument ono što se izbalansiralo na pregovorima.

Nije želio govoriti o podjeli resora otkrivajući kako su Hrvati dobili tri ministra i tri zamjenika što je manje od očekivanog dok su Bošnjaci dobili tri ministra i četiri zamjenika u Vijeću ministara BiH, a Srbi tri ministra i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Nadam se da je pregovarački proces oko Vijeća ministara BiH definitivno završen. Nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH", rekao je Čović.

Što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Čović je kazao kako tu treba još kompromisa kako bi svi izašli kao pobjednici.

"HDZ je djelimično zadovoljan. Dobili smo finansije, civilne poslove i pravdu. To je nešto što može biti na tragu kompromisa", kazao je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je kako će SDA u Vijeću ministara BiH dobiti ministarstva za vanjske poslove, sigurnost i odbranu.
Izetbegović je rekao da je sastanak bio bolji od onoga što se očekivalo te da su pribiliženi stavovi što se tiče resora. Kako kaže, misli da je rješenje da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH preuzme nestranački kadar.

On je rekao da je "zapelo" kod usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i da SDA ne odustaje od toga. SDA bi trebala preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo odbrane BiH.

Izetbegović je rekao da bi ministar iz reda Ostalih trebao doći sa teritorije RS-a i da bi ga trebala predložiti srpska strana.

"Sada je stvar u aktivaciji MAP-a. Sve ostalo je dogovoreno", rekao je Izetbegović još jednom ističući važnost poštivanja zakona i Ustava BiH.

Dakle, predstavnici iz RS-a u Vijeću ministara BiH pored Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH dobiti će i poziciju predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

0
0
0
s2sdefault
  • Sara - Sarajevski

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17