migranti policija

Mjesečno u Bosnu i Hercegovinu uđe više od 30.000 ilegalnih migranata! Ovaj alarmantni podatak potvrdio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima. U isto vrijeme, dok se kriza povećava, državne institucije ne čine mnogo te se samo na sjednicama Vijeća ministara konstatiraju brojke.

Trenutno, od 100 do 110 migranata dnevno uđe u BiH. Imali smo sjednicu Operativnog štaba za migracije pa smo raspravljali o zaštiti granice. Granična policija sastavila je plan koji će biti dostavljen Vijeću ministara. U njemu su brojke o tome koliko bi službenika trebalo zaposliti da nadgledamo sve udarne točke, naveo je Ujić.

Međutim, to je samo broj migranata koju službe uprate, dok je stvarni broj vjerovatno veći, a najveći val još nije ni počeo kada bi u BiH moglo ulaziti i do 30.000 migranata.

Kako smo ranije objavili, Granična policija bila je zadužena da izvrši analizu i utvrdi na kojim je dijelovima granice bilo najviše ilegalnih ulazaka te koliko bi službenika trebalo zaposliti da bi se granica sačuvala.

Prema njihovim procjenama, da bi se granica i kritične točke pokrile 24 sata dnevno, potrebno je više od 1.000 službenika. Ali, problem je što Graničnoj policiji nedostaje kadra da radi i u normalnim uvjetima.

 

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17