mirovine umirvljenici

Mi u BiH nekako nismo naučili na velika primanja, tako da nam je i u mirovini lakše. Funkcioniramo s onoliko koliko imamo. Ja sam na rješenje čekao oko tri mjeseca, sredstva su legla na račun i to je jedna sigurnost za stare dane, uvijek će lijegati na račun - govori nam umirovljenik iz Bosne i Hercegovine koji je nedavno otišao u mirovinu, a s kojim smo komentirali situaciju u susjednoj Hrvatskoj koja lagano dolazi do usijanja.

AUTOR Željko Andrijanić/Večernji list

Razlog je taj što nakon predaje zahtjeva za mirovinu znaju čekati na isplatu prve mirovine i do pola godine, a ako su radili u inozemstvu, još i više. - Ljudi padaju u dugove, blokirani su im računi, neki su se našli i u opasnosti da ostanu i bez krova nad glavom - istaknula je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske i članica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, komentirajući slučaj Marija Puklavca koji je 18. rujna prošle godine predao zahtjev za mirovinom u Hrvatskoj, ali rješenja još nema, a budući da je ono osnovni uvjet da bi mu se mirovina mogla isplatiti, Mario nema od čega živjeti. Međutim, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje izgleda da takve stvari i nisu tako dramatične kao umirovljenicima jer Mario Puklavec nije nikakav izoliran slučaj. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović redovito je izdavala preporuku HZMO-u da osigura uvjete za donošenje rješenja u zakonskim rokovima, ali one nisu ispunjene. Petrović ističe da su žrtve ovakvog rada Zavoda građani, umirovljenici. U BiH, kako smo uspjeli saznati, situacija s čekanjem ipak nije tako teška.

U Federalnom zavodu MIO situacija ipak ide brže.

- Konkretno, precizne statistike nema, ali radi se o dva ili najdalje tri mjeseca. Po zakonu, mi trebamo u razdoblju od dva mjeseca donijeti rješenje. Puno čimbenika utječe hoće li se u tom razdoblju ono uspjeti donijeti. Jedan od njih je i koliko je opterećena sama služba u koju se šalje zahtjev. Recimo, neke naše službe imaju puno zahtjeva i referenti ne stignu sve odraditi u zadanom razdoblju, dok neke manje službe nekad završe od 20 do mjesec dana i čim se donese rješenje, uz prvu sljedeću isplatu mirovina, ide i ta prva mirovina - kazali su za Večernji list u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Unatoč tome što precizne statistike nema, ističu da se trude ispuniti rok od dva mjeseca jer su svjesni teške situacije u ovoj zemlji i u entitetu kojom su osobito pogođene najugroženije kategorije društva. Naravno, ako je čovjek radio i u inozemstvu, onda dulje potraje. - Brže se rješava slučaj ako je osoba imala staž samo u Federaciji BiH. Primjerice, ako je osoba imala staž ovdje i u Hrvatskoj, u Njemačkoj ili negdje drugdje u inozemstvu, onda se nama pošalje zahtjev pa mi zahtjev šaljemo u drugu zemlju u kojoj je osoba još radila kako bi oni nama potvrdili staž. Kad oni nama to pošalju, mi donosimo rješenje koje šaljemo ponovno u drugu zemlju u kojoj je ostvaren radni staž da i oni donesu rješenje. Izgubi se tu određeno vrijeme, međutim, kad je sve u Federaciji, ide to dosta brzo - potvrdili su za Večernji list u Federalnom zavodu MIO.

 

 

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17