logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Mjestimini Pljuskovi

16°C

Kiseljak

Mjestimini Pljuskovi

Mišurić-Ramljak ukazao na niz nepravilnosti u Zakonu o prijevozu opasnih tvari

mladen rasprava parlament

Sukladno zaključku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH o obvezi organiziranja javnih rasprava u trajanju od 90 dana, u Sarajevu danas je upriličena javna rasprava o Nacrtu zakona o prijevozu opasnih tvari čiji je predlagatelj Federalno ministarstvo unutarnjih poslova. Među onima koji su aktivno sudjelovali u raspravi bio je i Mladen Mišurić- Ramljak, načelnik općine Kiseljak koji je bio jedini predstavnik lokalne zajednice na raspravi na kojoj su uglavnom bili predstavnici županijskih ministarstava unutarnjih poslova, potom zračne luke Sarajevo, Federalne uprave civilne zaštite, Ministarstva sigurnosti BiH ali i predstavnici struke, odnosno visokoškolskih ustanova s područja Federacije BiH.

Iznoseći niz primjedbi na predloženi Nacrt zakona, Mladen Mišurić- Ramljak, je istaknuo kako bi tekst zakona kakav je predložen u formi Nacrta bio neprovodiv na terenu. Među ostalim zadire u nadležnosti županija i njihovih uprava za inspekcijeske poslove, ne definira jasno tko je nadležan za prijevoz pojedinih vrsta opasnih tvari poput radioaktivnih te otrova, a prijevoz nafte i naftnih derivata prebacuje s cestovnog na izrazito nerazvijen željeznički što bi u konačnici moglo biti pogubno za brojne autoprijevoznike. Niz je još primjedbi o čijem uvažavanju ovisi kvalitet konačnog teksta zakona. Srednjobosanske županije on se posebice tiče jer upravo u ovoj županiji proizvode se najveće količine gospodarskog eksploziva te nije svejedno tko će biti nadležan za organiziranje kao i sigurnost prijevoza.
Sve iznesene primjedbe na raspravi bit će u pismenoj formi dostavljene predlagatelju Zakona, MUP-a F BiH. Ostaje nadati kako će one najkvalitetnije biti ugrađene u tekst Zakona koji je izuzetno važan za sigurnost svih stanovnika Federacije BiH prije nego što se u formi Prijedloga ponovno nađe u Parlamentu Federacije BiH, zastupnicima Zastupničkog te izaslanicima u Domu naroda koji imaju konačnu riječ u donošenju bilo svih zakonskih rješenja u Federaciji BiH.

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17