logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

20°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

Političko Sarajevo bijesno zbog proslave Dana RS

proslava republike

Na proslavu 9. siječnja, Dana Republike Srpske reagirali su predstavnici društveno – političkog života u Sarajeva.

Denis Bećirović zastupnik u Parlamentu BiH i potpredsjednik SDP-a uputio je prije tri dana u parlamentalnu proceduru „Prijedlog zakona o proglašenju 9. siječnja kao dana sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Republike Srpske“.

Bećirović je rekao kako bi 9. siječnja trebalo obilježavati kao dan žalosti.

„Nelegalna paradržavna tvorevina nije imala uporište ni u domaćem ni međunarodnom pravnom poretku. Devetog siječnja 1992. službeno je počelo pravno nasilje koje je proizvelo sveopćene nasilje, ratne zločine, deportacije i genocid. Ovaj dan treba obilježavait kao dan žalosti u BiH“, rekao je Bećirević.

Ramiz Salkić (SDA) potpredsjednik Republike Srpske smatra kako će ovo dodatno destabilizirati državu BiH.

„Vlasti ovog entiteta predvođene Miloradom Dodikom krenule su u kršenje odluke Ustavnog suda BiH kao praznika entiteta RS a u taj su proces uključili i druge razine vlasti što će dodatno destabilizirati državu BiH“, rekao je Salkić.

Valentin Inzko napomenuo je kako se „odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati“.

Iz OHR-a su za Klix kazali kako se „Ustav BiH uključujući i odluke Ustavnog Suda BiH moraju poštovani. Mirovni sporazum se mora poštovati u cijelosti a ne kao 'a la carte“.

Postrojavanje pripadnika Trećeg puka Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja Dana RS SDP, DF i GS ocijenili su mini-državnim udarom kojeg su počinili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministrica obrane Marina Pendeš.

"Ivanić i Pendeš na ovaj način nasrnuli ne samo na ustavno-pravni poredak, nego i na mir u BiH", smatraju u ovim partijama te su zatražili hitno sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali i da OSA i SIPA provedu istragu o podrivanju vojne i obrambene moći i oružane pobune kako je definirano Krivičnim zakonom BiH.

Udruga „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i „Žena – žrtva rata“ poručile su kako se 9. siječnja može slaviti samo kao genocid nad nesrpskim stanovništvom a posebno Bošnjacima.

Munira Subašić, predsjednica udruge "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" kazala je kako je 1992. godina bila vrlo potresna jer je tada "donesena odluka" da ona i mnoge majke ostanu bez sinova i muževa.

"Godine 1992. smo svi mi koji smo živjeli u RS-u izgubili sva prava i moć i BiH je tada podijeljena. Ovaj datum se ne može i ne smije slaviti, a bila sam razočarana kada je jučer predsjedatelj Predsjedništa BiH Ivanić izjavio da poštuje samo Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH", kazala je Subašić.

Iz bošnjačkih udruga rečeno je kako su „obilježene granice i sve što je unutar njih bilo trebalo biti protjerano ubijeno, poniženo. Formirano je na desetine tisuća logora, ubijeno desetine tisuća ljudi i porušeni svi vjerski objekti muslimana pa čak i mezarja da se prikriju tragovi“.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić smatra kako je „obilježavanje 9. siječnja u entitetu Republika Srpska ozbiljan projekt koji treba biti uvod u novu agresiju na državu BiH“.

im|artinfo.ba, preuzeto s portala dnevnik.ba

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17