logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

ŽSB: Vlada ipak u veljači, SDA želi obrazovanje, Lendo opet premijer

vidovic-mekic.gif

 

Nakon konstituirajućih sjednica na kojima su imenovani članovi 12 stalnih i dva povremena tijela te Kolegij 8. saziva Sabora ŽSB, prve izvanredne i prve redovne sjednice, na kojoj je usvojen Proračun ŽSB za 2019. godinu u iznosu od 236.501.758 KM, danas je u Travniku održan i prvi službeni sastanak o temi pregovora o formiranju vlasti u Županiji.

Današnje pregovore vodili su predstavnici stranaka koje su na općim izborima 2018. godine osvojile najviše glasova građana, a to su SDA i županijski odbori HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK, kazao je za "Avaz" da je ŽSB već davno mogao imati formiranu Vladu, s obzirom na to da SDA i HDZ BiH i HDZ 1990 imaju puni kapacitet, tj. dvotrećinsku većinu, ali da su se čekale instrukcije s viših razina da se vidi hoće li se praviti neka veća koalicija, hoće li se uvesti neki treći ili četvrti partner.

- Ovo su dvije stranke koje uvijek osvajaju po 70 posto volje naroda iz kojeg dolaze. Definitivno je da ove dvije stranke idu same, imamo kapacitet. Do kraja februara Srednjobosanski kanton bi trebao dobiti novu vladu - ističe Mekić.

Na pitanje ko će biti novi premijer, Mekić je naglasio da će, definitivno, to biti čovjek iz SDA zbog toga što je SDA pojedinačno najjača stranka, te da će ponovo predložiti dosadašnjeg premijera Vlad Tahira Lendu jer je on, kako kaže, odličan premijer koji je pokazao svojim rezultatima da je ŽSB u uzlaznoj putanji.

A kada je riječ o podjeli resora, imenovanju ministara i ostalim značajnim poslovima, Mekić je kazao da postoje neki principi i načini izbora, međutim, naglašava da bi SDA voljela Ministarstvo obrazovanja ŽSB, ali ističe da ne mogu birati i premijera i ostalo, ali da ni HDZ ne može reći "imate premijera, hoćemo ostalo".

Radoje Vidović, predsjednik ŽO HDZ BIH ŽSB HDZ-a BiH potvrdio je da se ide u formiranje vlasti sa SDA te dodao:

- Ove dvije stranke imaju kapacitet za to, a hoćemo li doći do konačnog sporazuma, još je rano to kazati, prije svega, moramo usaglasiti program jer je program najbitniji, odnosno ono šta će se raditi u naredne četiri godine.

Vidović je, također, dodao da su izazovi veliki, od odlaska stanovništva, od raznih problema s kojima se suočavaju građani, te da je potrebno uložiti dodatnu snagu i energiju da bi se ubrzali trendovi koji su pozitivni, a oni negativni zaustavili i preokrenuli.

Podsjećamo, prema rezultatima izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Saboru SDA ima deset, a isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj saradnji s ŽO HDZ-a 1990, ima i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Pet mandata osvojio je SDP BiH, po dva DF i SBB, dok će u idućem četverogodišnjem sazivu Sabora jednog zastupnika imati Nezavisni blok.

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17