logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

U Kiseljaku raspravljano o turističkim zajednicama

vijecnica ljudi kis

Općina Kiseljak i Ministarstvo gospodarstva ŽSB danas su vijećnici organizirali javnu raspravu o Nacrtu zakona o turističkim zajednicama u Županiji Središnja Bosna.

S obzirom da odziv na javne rasprave uglavnom bude slab, današnji je bio čak i iznad očekivanja pogotovo što su odazvali predstavnici i javnog i privatnog sektora, predstavnici vlasti, gospodarstvenici i to iz nekoliko okolnih općina. Predstavnici Ministarstva, Amra Livnjak, Dubavko Milanović i Dragan Mektić ukratko su obrazložili spomenuti Nacrt te odgovarali na brojna pitanja koja su se na koncu pretvorila i u konstruktivnu raspravu.

Naime, zakon koji bi uredio ovu oblast na razini Federacije ne postoje, točnije stopiran je odlukom Ustavnog suda Federacije. S obzirom da se radi o podijeljenoj nadležnosti resorno ministarstvo je u cilju uređenja ove oblasti ali i stvaranja okvira za rad Turističke zajednice ŽSB napravila krenula i izradu ovog zakona.

javna-rasprava-min-gospodarstva-kis.jpg

Isti će omogućiti osnivanje TZ ureda na razini općina koje to žele i imaju uvjete ali i djelovanje pod županijskom Turističkom zajednicom za one koje pak žele ovu opciju pogotovo uz činjenicu da je svaka sredina specifična za sebe i da je teško napraviti plan i strategiju koja bi odgovarala cijeloj Federaciji ili Županiji. Podsjećamo, općine Kiseljak i Kreševo nadležnost nad turizmom već su preuzele na sebe no, kako je danas kazano, sama nadležnost bez financijskih sredstava ne znači ništa. Upravo ovu problematiku iznijeli su i predstavnici Općine Kiseljak kazavši kako nakon presude Ustavnog suda upravo čekaju i zakonsku regulativu glede financijskih sredstava odnosno načina raspodjele i ubiranja članarina, pristojbi itd. kako bi do kraja mogli početi konzumirati preuzetu nadležnost.

O financijama se ponajviše i pričalo na današnjoj javnoj raspravi s obzirom da većina općina nije zadovoljna financijskim sredstvima koja im se vraćaju. Istaknuta je i potencijalno problematična sama struktura ustroja potencijalnih TZ-ova te je istaknuto kako broj zaposlenih treba smanjiti ali im omogućiti financijsku konstrukciju koja bi pak mogla dati konkretne rezultate. U raspravi je spomenut i nedostatak mogućnosti udruživanja nekoliko općina pod jednu Turističku zajednicu ali i problematika nedostatka sadržaja koji bi same turiste privukao na ova područja kao i konstanto opterećenje poslodavaca odnosno gospodarstvenika novim nametima.

rasprava-vijecnica.jpg

javna-rasprava-opcina.jpg

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17