logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Inzko: Bošnjaci su strpljivi ali bi u slučaju odlaska Srebrenice pokrenuli rat

bake i valentin

Govoreći za utjecajni američki medij Bloomberg, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je rekao kako ne vjeruje da će se entitet Republika Srpska odcijepiti, ali je upozorio kako zaoštrena retorika čini atmosferu “veoma zatrovanom”.

Autori članka, Andrea Duduk i Jasmina Kuzmanović, pišu kako lider Srba u BiH Milorad Dodik želi odvojiti entitet Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine, te raskinuti dogovor o podjeli vlasti koji je držao zemlju cjelovitom još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. Godine, prenosi N1.

Dodik, piše Bloomberg, pojačava priču o odcjepljenju i pozive na nezavisnost RS kako se približavaju izbori u listopadu u zemlji.

Inzko, koji posjeduje ovlasti da intervenira pa čak i smijeni vodeće političare, ne vjeruje u ovakvu mogućnost.

Prema pisanju Bloomberga, ključna teritorija mogućeg konflikta je područje Srebrenice, mjesto masovnog ubojstva najmanje 8.000 Bošnjaka tijekom proteklog rata.

Svaka ideja po kojoj ovaj grad ne bi bio dio teritorije Bosne i Hercegovine, treba biti zaustavljena, podvukao je Inzko.

"Bošnjaci su vrlo strpljivi", dodaje Visoki predstavnik. "Ali, ako bi Srebrenica postala dio strane zemlje, to bi bio slučaj za rat. Međunarodna zajednica mora to izbjeći", zaključio je Inzko.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17