logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

RATNI LIDER BOŠNJAKA Na današnji dan rođen Alija Izetbegović - autor Islamske deklaracije, osuđenik zbog islamskog fundamentalizma i vrhovni zapovjednik tzv. Armije BiH

alija izetbegovic

Alija Izetbegović bio vrhovni zapovjednik Armije Republike BiH koja je počinila brojne zločine nad Hrvatima i Srbima u BiH. Hrvatska javnost ga uglavnom smatra političkim pokroviteljem zlodjela koja je počinila Armija RBiH, ali i odgovornim za dolazak mudžahedina u BiH tijekom ratnih devedesetih godina.

Izetbegović je u sudskom procesu, kao prvooptuženi u grupi "Sarajevski proces" osuđen na 14 godina zbog izrazito radikalnih islamskih stavova.

Autor je poznate "Islamske deklaracije", dokumenta kojim se islamski poredak smatra najboljim za društvo odnosno državu.

Izetbegović je rođen 8. kolovoza 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu.

Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća.Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. svibnja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik.

Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za predsjednika Predsjedništva Republike BiH. Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH. Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.

Aktivisti Asocijacije mladih SDA danas će prigodnim šetnjama i fatihom na mezarju Alije Izetbegovića obilježiti njegovu godišnjicu rođenja.

U Sarajevu je sinoć u Muzeju Alija Izetbegović održan prigodni program pod nazivom "Bedem svjetlosti" na kojem je govorio Bakir Izetbegović, Izetbegovićev sin, koji je naglasio kako danas u BiH ne postoje tri nego jedna vojska - Armija koju je i UN priznao.

"Neki će kazati da ta armija nije baš neka jaka armija, neki dovode u pitanje bosanski jezik, neki polucivilizirani ili necivilizirani političari vrijeđaju čak i ezan. Da ima toga, nikad te stvari nisu završene, valja se nastaviti boriti za njih. Ali, BiH je nezavisna država, priznata u Ujedinjenim nacijama. Mi imamo jednu vojsku, ne tri. Dakle, kroz presude Ustavnog suda BiH, mi smo postali konstitutivni narod na svakom pedlju ove zemje, kao i svaki od tri bh. naroda", rekao je sinoć Bakir Izetbegović.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17