logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Sunano

7°C

Kiseljak

Uglavnom Sunano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Zastupnici o "kupovnim diplomama": Odeš na kavu u Travnik ili na Sokolac i usput diplomiraš

neki lik ilustracija

U BiH postoji 27 akreditiranih univerziteta, saopćio je direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović. Ovaj podatak je prezentirao na sjednici Zastupničkog doma PSBiH u okviru rasprave o razlozima zbog kojih spomenuta državna agencija još nije članica Evropske asocijacije agencija za visoko obrazovanje (ENQA).

Prema njegovim riječima, glavni razlog zbog kojeg Agencija BiH nije članica ENQA-e je donošenje dokumenata, poput statuta i slično, što je zadatak Upravnog odbora Agencije.

Raspravu o ovoj temi zastupnici su iskoristili kako bi komentirali probleme u visokom obrazovanju, a prije svega problem korupcije i kupovine diploma.

"Dešava se da pojedinci kupe diplome, da bi nakon toga dobili posao u javnoj službi, odnosno u nekoj od javnih institucija", kazao je predsjedavajući Doma Mladen Bosić, govoreći o, kako je rekao, "problemu kupovnih diploma".

"Ovdje u Sarajevu kažu: "Ko kaže da je bio u Travniku, a nije diplomirao, laže da je bio u Travniku". Slično stanje je i u Vitezu, Busovači, Kiseljaku... Kažu da na Sokolac treba otići na kafu i usput diplomirati" prokomentirao je zastupnik BPS-a Zaim Backović.

Napomenuo je i kako BiH ima više univerziteta po glavi stanovnika nego razvijene zemlje Evrope, poput Njemačke, Francuske ili Italije.

"Na Sarajevskom univerzitetu, recimo, imamo 14 puta manje studenata na tehničkim fakultetima, nego prije rata, ali imamo isti broj fakulteta. Niko ne razmišlja o osnivanju, recimo, politehničkog fakulteta. Izgleda da je bitnije da imamo šest dekana, nego da studenti dobiju diplome koje će biti priznate. Osim toga, na najprestižnijim europskim univerzitetima postoje politehnički fakulteti, a studenti dobivaju zvanja elektromašinskog inženjera. Takve diplome se kod nas ne priznaju, jer mi nemamo priznato takvo zanimanje", dodao je Backović.

Zastupnik Nezavisnog bloka Salko Sokolović je ukazao na anomaliju da su u UO Agencije zastupljeni samo predstavnici državnih univerziteta, iako ENQA zahtijeva da u ovom tijelu budu i predstavnici privatnih univerziteta, poslodavaca, kao i studenata.

Po okončanju rasprave o ovoj temi otvorena je rasprava o radu Centralne izborne komisije BiH, odnosno, kako su to definirali predlagači teme, o sposobnosti CIK-a da organizira fer i poštene izbore.

 faktor.ba

 

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17