logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Sunano

7°C

Kiseljak

Uglavnom Sunano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Džaferović docira: Hrvatske županije neće imati predstavništvo u Bruxsellesu

sefik dzaferovic


O stanju u Bosni i Hercegovini, uspjesima i neuspjesima te odgovornosti stranke iz koje dolazi u intervjuu za Vijesti.ba govorio je potpredsjednik SDA i kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Šefik Džaferović je u opširnom intervjuu, između ostaloga, rekao i kako ga brinue najava Dragana Čovića o otvaranju predstavništava određenih županija u Briselu. Riječ je županijama s hrvatskom većinom, a cilj otvaranja predstavništava je da se na dostojan način oslikaju područja gdje žive Hrvati.

“Treba, naravno, (biti zabrinut) imajući u vidu od koga dolazi i šta su intencije. Mislim da njegova intencija nije da se kantoni gore ekonomski predstavljaju, nego da se pokaže jedna druga dimenzija koja ima vrlo ozbiljan problem sa Ustavom BiH. On govori o grupi kantona sa hrvatskom većinom. Učinit ćemo sve da taj proces zaustavimo. Nije to jednako kao i predstavljanje sarajevskog kantona ili entiteta. To je pokušaj da se predstavi jedna grupa kantona i time se želi poslati poruka. Uradit ćemo sve da to zaustavimo. Dakle, ti kantoni u kojima predstavnici SDA, Bošnjaka pa i svih građana BiH koji imaju drugačiji odnos prema tom pitanju u odnosu na Čovića, treba da budu aktivni da se to u tim kantonima zaustavi. To sigurno ne može proći kada je u pitanju srednja Bosna, tamo treba suglasnost. Treba to podržavati, treba novac za to. U Mostaru i Livnu sigurno ne može proći. Ja vjerujem da to ne može dobiti ovu dimenziju o kojoj govori gospodin Čović i to će biti zaustavljeno jer znamo s kojim ciljem se to pokušava uraditi”, rekao je Džaferović.

Istaknuo je i kako je teza o “bošnjačkim i hrvatskim kantonima opasna”.

“Pazite, mi imamo odluku Ustavnog suda o ravnopravnosti naroda koja vrlo jasno kaže da su svi ljudi ravnopravni na cijeloj teritoriji BiH i nema nijednog dijela BiH koji je ustavno etnički ekskluzivitet bilo kojeg naroda. Sve je to naše zajedničko. Dakle, BiH je multietnička država u kojoj žive Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali građani koji su ravnopravni na cijeloj teritoriji BiH. Entiteti po svojoj definiciji su entiteti u kojima žive ova tri konstitutivna naroda i ostali građani i moraju biti ravnopravni. Imamo problem sa nekim kantonima unutar FBiH, a Ustavni sud FBiH je na inicijativu gospodina Novalića reagirao i donio odluku i to se mora ispoštovati. To znači da su u kantonima svi narodi i svi građani potpuno ravnopravni i ne postoje u ustavima ni bošnjački, ni hrvatski, ni srpski, ni kantoni ostalih ili dijelovi BiH. BiH je zajednička, svaki njen dio je zajednički za svakog njenog čovjeka koji u njoj živi”, rekao je.

Govoreći o odnosima SDA i HDZ-a BiH, Džaferović je nastavio docirati kazavši “HDZ mora mnogo više slušati i čuti što govore predstavnici SDA kad su u pitanju odnosi dviju stranaka”.

“Naše namjere su korektne. U BiH vlast se uspostavlja ne samo na osnovu izbornog rezultata, nego i na osnovu ustavne pozicije konstitutivnih naroda. Po tome, imajući u vidu zastupljenost HDZ-a u federalnom i državnom Domu naroda, HDZ je nezaobilazan faktor iako je to politička stranka koja ima manje glasova od nekih drugih političkih stranaka. I to je jednostavno ustavna pozicija. I to SDA prihvaća i priznaje kao činjenicu. I tako smo se odnosili kod uspostave vlasti. Ali istovremeno kažemo: u BiH ne može dobiti nitko ništa više od onoga što mu pripada. I ovdje je problem u tome što je HDZ posegnuo za nečim što mu ne pripada, i što nije u interesu ove zemlje, i što ne može proći u ovoj zemlji”, izjavio je te dodao kako misli na “zahtjev za dodatnim etničkim podjelama”.

“To je direktno ovo, kako se to u narodu kaže, nema Hrvata u federalnom Domu naroda iz Sarajeva, nema Bošnjaka iz Posavine i Livna. To ne može nikad proći u BiH. I znate što? Kada SDA, koja ima takav odnos, ovako odgovori, onda odgovara netko tko je ozbiljan, tko je kredibilan, tko nije oduzimao ništa što nekome pripada, nego priznavao. I ja mislim da je to mnogo snažnije i kredibilnije nego da se odnosimo na način da upadamo u neke zamke i sprječavamo neke stvari koje po Ustavu nekome pripadaju. To je ozbiljan odnos i prema BiH, i prema HDZ-u, evo da ne kažem Hrvatima u BiH. Jer nijedna politička stranka ne predstavlja cijeli narod. Uvijek tu treba napraviti otklon i jedan širi pristup”, rekao je.

Ponovio je i fraze o tobožnjoj “agresiji Hrvatske na BiH”kazavši kako je “Hrvatska istovremeno pokazivala dva lica, jedno svjetlo lice pomažući Bosni i Hercegovini i jedno tamno lice, praktički vršeći agresiju”.

“Mislim da mi i danas otprilike u odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini imamo dvostruko ponašanje. Sa jedne strane možete čuti izjave kako oni poštuju suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, žele ravnopravnost naroda u Bosni i Hercegovini, a sa druge strane vidite ta stalna nastojanja da se miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, da se pozicija hrvatskog naroda, prije svega HDZ-a, osnaži u Bosni i Hercegovini što ne treba da radi Republika Hrvatska jer to je unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine i stalno vidite nespremnost da se rješavaju otvorena pitanja”, izjavio je Džaferrović.

Osvrnuo se i na politiku Srbije prema Bosni i Hercegovini i politiku koju vodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši kako ne postoji spremnost da se riješe ključna pitanja, poput granica.

“Samo što Srbija nije povlačila ove poteze koje je povukla Hrvatska. Ne može se tražiti od Bosne i Hercegovine da Bosna i Hercegovina pristane na razmjenu teritorija pa da se zaključuje ugovor o državnoj granici. Valjda se mora zaključiti ugovor o državnoj granici koja je poznata. Zna se šta je međunarodna granica Bosne i Hercegovine, pa tek onda da razgovaramo na bazi obostranog interesa. Ja nisam i nikada neću biti za razmjenu teritorija”, rekao je.

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17