logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Sunano

7°C

Kiseljak

Uglavnom Sunano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

BOŠNJAČKE STRANKE JOŠ NISU SVJESNE ŠTO SU URADILE: Iftarskim sporazumom otvorili su vrata raspada BIH

bakir iftarski sporazum

"Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i mandatima Parlamenta FBiH, kojeg su usvojili zastupnici bošnjačkih stranaka u Parlamentu BiH je protiv Ustava, on derogira i Ustav i Ustavni sud BiH. Na taj način da nadležnosti BiH prebacuje na razinu entiteta", izjavio je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr Božo Ljubić.

Ljubić je u intervju za N1 televiziju kazao kako ne zna ni za jedan akt nijednog organa u BiH koji je toliko protudržavni i koji ide u smjeru podjele države kao taj zakonski prijedlog.

"Ne mogu ga proglasiti drugačije nego apsurdnim. Zamislite da Narodna skupština Republike Srpske odluči promijeniti Izborni zakon i način izbora delegata u Vijeće naroda RS.
Tko bi iz SDP, SDA, SBB-a, Naše stranke, Srpskoj tada mogao prigovoriti išta od ovog kada sami derogiraju Ustav BiH? Tako da, to je jedan neodgovoran politički čin za koji se nadam da neće proizvesti negativne posljedice", kazao je Ljubić.

Ljubić je naglasio kako se Izborni zakon BiH ne može izmijeniti, a odluka Ustavnog suda BiH se ne može provesti ni na jednoj razini osim u Parlamentu BiH.

"Meni je žao što ljudi u BiH i glavni akteri to ne shvaćaju. Ja to ne mogu protumačiti drugačije nego apsurdnim, besmislenim i ne mogu naći logiku osim one logike koja ide za tim da istrajavanje u apsurdu je način da su učini kraj apsurda. Ja se bojim toga kraja, znate. Podjela BiH koju proizvodi ova politika bošnjačkih stranaka vodi do raspad BiH, a bojim se toga jer znam da se to ne bi moglo dogoditi na miran način", kazao je Ljubić

Ljubić je podsjetio da je Bosna i Hercegovina država koju tvore tri konstitutivna naroda Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

"Ja iz dubokog osjećaja za BiH kao svoju domovinu želim da i ona postane država koja će biti u interesu sva tri konstitutivna naroda. BiH je višenacionalna država, kao Belgija ili Švicarska. U BiH konstitutivnost znači državotvornost. Bez bilo kojeg konstitutivnog naroda, nema države. Narodi u BiH su državotvorni narodi koji tvore državu kao narodi. U BiH kad se spomene konsocijacija u političkom, bošnjačkom Sarajevu, to se promatra kao crvena krpa", kazao je predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić u intervju za N1 televiziju.

Zanimljivo je da je US ambasada na neki način stala iza ovog neustavnog čina pozivajući Hrvate i Srbe u FBIH da ispoštuju Iftarski sporazum.

Hoće li US ambasada sutra stati iza neustavnog čina Milorada Dodika ako unutar parlamenta RS-a dokine način odlučivanja i izbaci Vijeće naroda iz igre? Neće. No to Dodika pretjerano ni neće zanimati.

Nakon što je Sarajevo, na iznenađenje mnogih, povuklo potpuno sulud potez jednonacionalnog odlučivanja o najvažnijim pitanjima u zemlji te ponizilo Ustavni sud BIH i državu BIH, te konsocijacijsko odlučivanje kao vezivnu silu BIH državnosti, Srpska sada samostalno može donositi izmjene izbornog zakona, kantoni mogu proglasiti nenadležnost FBIH i pozvati državu i Ustavni sud BIH da ih zaštiti.

Malo koji analitičar u BIH da je kazao kao je očito da političko Sarajevo ovim činom poziva Dodika da krene na otcjepljenje države, smatrajući da je projekt stvaranja bošnjačke samouprave završen te da je vrijeme za proglašenje nacionalne države Bošnjaka koja bi išla od Bihaća preko Grahova do Neuma i na Istok do Novog Pazara.

Ogromno krilo SDA upravo priželjkuje taj scenarij. Samo se stide reći.

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

 

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17