logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

GLAVNI TAJNIK SDP-A: Nadamo se da ćemo HDZ BiH opet izbaciti iz vlasti

irfan cengic

Zahtjev HDZ-a BiH da privremeno rješenje za Izborni zakon bude u skladu s popisom stanovništva iz 2013. godine, komentirao je Irfan Čengić, glavni tajnik SDP BiH, rekavši da je za ovu političku stranku neprihvatljivo da na taj način etničko čišćenje i udruženi zločinački poduhvat budu legitimirani.

Čengić je istakao da je predloženo privremeno rješenje za Izborni zakon od strane predstavnika međunarodne zajednice prihvatljivo za sve političke stranke iz FBiH, osim za HDZ BiH. Kako je kazao, prema ovom rješenju koje obuhvata samo Dom naroda Parlamenta FBiH, bi se izaslanici birali prema Ustavu FBiH i popisu stanovništva iz 1991. godine.

“U Aneksu sedam dejtonskog mirovnog sporazuma je jasno naglašeno da se popis stanovništva iz 1991. treba primjenjivati sve dok se ne implementira ovaj Aneks o povratku stanovništva”, objasnio je Čengić.

Smatra da je “lažna zabrinutost” da privremeno rješenje postane stalno rješenje i da je veći problem u tome što HDZ BiH ne želi da poštuje Ustav FBiH. Za Čengića rješenje u izboru izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH treba tražiti upravo u Parlamentu FBiH.

“Venecijanska komisija je jasno rekla da je Izborni zakon samo operacionalizacija Ustava FBiH”, rekao je Čengić.

Ukazao je na to da međunarodna zajednica ne vrši pritisak na HDZ BiH i ostale političke stranke, već da im “pomaže da dođu do rješenja”. Mišljenja je da Visoki predstavnik u BiH ne treba koristiti bonske ovlasti, sve dok se do rješenja može doći u parlamentima. Istakao je očekivanje da međunarodna zajednica reagira na to što Parlament FBiH još nije na dnevni red stavio prijedlog Zakona SDP-a BiH i DF-a o izbornim jedinicama u ovom bh. entitetu.

Osvrnuo se na odnose između SDP-a BiH i HDZ-a BiH podsjetivši da HDZ BiH nikada nije bio na vlasti kada je SDP BiH bio u vlasti.

“Odnosi su takvi da kada je god SDP bio u vlasti, HDZ nije bio u vlasti. SDA je i danas u vlasti sa HDZ-om. SDP je za HDZ uvijek bio noćna mora. Nama su prirodni partneri lijeve i građanske stranke. Nadamo se da ćemo HDZ opet izbaciti iz vlasti”, naglasio je Čengić.

Upitan da li to znači da SDP BiH neće koalirati s HDZ-om BiH, odgovorio je:

“Ne odlučujemo mi tko će biti u vlasti. Mi ćemo sve učiniti da ne budemo u vlasti s njima”.

Komentirao je i zvaničnu potvrdu da će Dragan Čović biti kandidat HDZ-a BiH za člana Predsjedništva BiH rekavši da će on doživjeti poraz.

“Dragan Čović će doživjeti poraz u parlamentima i kao kandidat. Zato mu trebaju umjetna svađa i kriza”, istakao je, dodajući da SDP BiH nije u “svađi” sa DF-om.

“Oni nam očigledno zamjeraju neke stvari i žele doći do medijske pozornosti”, ukazao je.

Tema razgovora sa Čengićem je bio izostanak zajedničkog nastupa lijevo orijentiranih političkih stranaka na ovogodišnjim izborima. Čengić početak problema vidi u trenutku kada je Željko Komšić samoinicijativno istakao kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Naglasio je da će u SDP-u BiH odlučiti članovi na referendumu o tome hoće li i s kim će ova politička stranka biti u koaliciji, a ne on i predsjednik SDP-a BiH. Ukazao je da “sve relevantne ankete” pokazuju da će Denis Bećirović biti pobjednik na izborima.

“To je pokazala analiza i SDA – da u Denisu Bećiroviću vide najvećeg protivnika. Oni će njega pokušati sotonizirati”, kazao je Čengić komentirajući kandidaturu Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva BiH:

“Šefik Džaferović je na maloj Konvenciji SDA jedva uspio dobiti podršku malo više od polovine izaslanika, što dovoljno pokazuje kakav je on kandidat”, zaključio je Čengić.

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17