logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Sunano

13°C

Kiseljak

Uglavnom Sunano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

TKO JE CINKAO KOMŠIĆA? Uskoro kafanska snimka na kojoj govori “Ma kakav Hrvat ja sam Bosanac”

zeljko komsic

‘Predsjednik Demokratske fronte i potencijalni kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na popisu stanovništva održanom 2013. godine izjasnio se kao Bosanac, a ne kao Hrvat, zbog čega neće moći da se se kandidira na ovu poziciju”, objavio je Hrvatski Medijski Servis, objašnjavajući da su informacije o nacionalnom izjašnjenju Komšića u popisu stanovništva dobili od ”vjerodostojnog izvora bliskog političkom krugu samog Komšića, pod uvjetom zadržavanja anonimnosti”.

”Ono što ovu vijest čini značajnom i koja je naravno lako provjerljiva bilo Komšićevim javnim priznanjem bilo službenim uvidom u popisni materijal, u svakom slučaju najavu kandidature samog Komšića umnogome će problematizirati, a ukoliko Centralna izborna komisija BiH bude zauzelo leaglistički stav, morat će pribaviti službenu potvrdu ove za sada vrlo indikativne vijesti”, piše Hrvatski medijski servis.

No, sarajevski Faktor navodi kako je izjašnjenje o nacionalnosti u popisu stanovništva provedenom 2013. godine tajno, te da nitko od građana i institucija, pa ni Središnje izborno povjerenstvo BiH nema pravo da iz njega koristi bilo kakve informacije.

Ako je to tako , to znači da nitko Sejdiću niti Finciju nema pravo zabraniti da se kandidiraju na bilo koju funkciju. Što znači da se sud u Strasbourgu džaba maltretirao zahtjevima iz BIH čiji je cilj očito bio da se osigura četvrti član Predsjednišva i osigura premoć Bošnjaka u Predsjedništvu.

Ukratko, ako se bilo koji građanin FBIH, bez obzira na naciju može kandidirati za bilo kojeg člana Predsjedništva što je Komšićev slučaj pokazao, jasno je da su članovi Predsjednišva prestavnici nekog naroda, birani iz reda tog naroda, a ne pripadnici “iz reda naroda”.

Kod Komšića je problem što je on izabran iz reda bošnjačkog naroda dva puta, prijavljujući se na funkciju koju bira red hrvatskog naroda. Sada ponovno kao pripadnik Ostalih želi biti predstavnik Hrvata, iako zna da ga Hrvati neće birati.

U Izbornom zakonu postoji samo jedno ograničenje, a to je da se tijekom jednog izbornog ciklusa ne može mijenjati nacionalno izjašnjenje, što znači da već u drugom ukoliko građanin to želi, može promijeniti jer je to jedno od temeljnih ljudskih prava – onako kako se osjeća u određenom trenutku, da se tako izjasni”, istaknula je Pirić.

To znači da se potencijalnom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, u ovom slučaju Željku Komšiću, ne može zakonski osporiti kandidatura ni za bošnjačkog ni za hrvatskog člana, ukoliko se on u popisu i izjasnio kao “Bosanac”.

No, Hrvatski Medijski Servis navodi kako će ovo u svakom slučaju najavu kandidature samog Komšića umnogome problematizirati.

”Ukoliko Središnje izborno povjerenstvo BiH bude zauzelo leaglistički stav morat će pribaviti službenu potvrdu ove za sada vrlo indikativne vijesti. Naime, jedna od glavnih teza kojima sarajevski pobornici Komšićeve kandidature nastoje legalizirati njegovu kandidaturu jeste stav da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine prije svega Hrvat, Bošnjak i Srbin a vrlo malo ili po njima nimalo legitimni predstavnici hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.

Nakon možebitne službene potvrde ove ekskluzive, svi zagovaratelji tzv. građanske države izgubit će i ovaj ionako manjkav atribut za ovu kontroverznu situaciju. Jer složiti će se većina, dopustiti osobi koja se čak ni u nacionalnom pogledu ne izjašnjava kao pripadnik naroda, čije interese kani zastupati u najvišem tijelu izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini bio bi coup de grace u tijelo upravo samoj Bosni i Hercegovini”, navodi HMS.


Inače kako Poskok.info saznaje, isti izvor koji je HMS-u dao ovaj podatak, ukoliko Komšić nastavi negirati da se izjasnio kao Bosanac, javnosti je obećao snimku, na kojoj Komšić doslovno govori u jednoj kafani “Ma kakav Hrvat, ja sam uvijek bio Bosanac”.

Sam Komšić navodno tu je snimku svih ovih godina pokušavao uništiti i ona je bila u vlasništvu nekog od njegovih stranačkih drugova. Kako je dospjela u ruke našem izvoru niti nama nije jasno.

Je li moguće da smo u Sarajevu konačno dobili osobu koja ne mijenja mišljenje kada pređe Ivan Sedlo i koja je sve ove godine života u Metropoli odlučila uložiti u onemogućavanje Komšića da bude po treći put majorizator naroda svog oca?

Ili je jednostavno kvaka samo u tome, da je Komšić dobio ozbiljnog konkurenta u jednoj od sarajevskih “ljevih” partija koji ga odrađuje, pucajući zapravo i sam na to hrvatsko mjesto u institucijama?

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

 

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17