logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Sunano

7°C

Kiseljak

Uglavnom Sunano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

KESIĆ: Uskoro ukidanje sankcija Dodiku. Važno je da su Hrvati otvorili predstavništvo u Washingtonu

 

obrad kesic

Šef Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu Obrad Kesić rekao je da je realno očekivati da će sankcije Miloradu Dodiku, koje je uvela američka administracija, biti ukinute naredne godine.

“To je sada već tehničko pitanje. Čekali smo da se na određene pozicije imenuju novi ljudi. Trenutno je riječ o tri čovjeka. Dvojica su već imenovana. Trećeg čekamo na mjesto u Ministarstvu finansija. Znači, imamo sve više ljudi koji zastupaju novu politiku, a koja je na ruku predsjedniku Dodiku. Kada se oni imenuju, stvaraju se uvjeti da naši odvjetnici naprave zahtjev da se krene u proceduru ukidanja sankcija”, istaknuo je Kesić.

On je rekao da u američkim krugovima, gdje ima kontakte i suradnju, na Dodika gledaju s poštovanjem.

“Prethodne administracije, od Clintonove do Obamine, bile su vezane za globalizam. To je bila ideologija koja se gurala, stvaralo se savezništvo sa Sorošom i njegovom fondacijom. Bila je uska suradnja između američkih fondacija, nevladinih organizacija, State departmenta i Soroša, na projektu izgradnje liberalne demokracije i građanskog društva. To se nije događalo samo u SAD, već i u cijelom svijetu. Sada je došla nova administracija koja na Soroša gleda prvenstveno kao neprijatelja, točnije Trumpovog neprijatelja. Taj čovjek ulaže ogromna sredstva na njegovo /Trumpovo/ rušenje”, naveo je Kesić za RTRS.

On je pojasnio da se predsjednik Republike Srpske u priči oko Soroša doživljava kao heroj, jer on od početka nije za njegovu globalističku politiku, kojoj se protivi i Trump. “Oni koji su bliski Trumpu, na Dodika sada ne gledaju u negativnom kontekstu, a zbog čega ga je prethodna administracija sankcionirala”, dodao je Kesić.

Prema njegovim riječima, SAD cijeni političare u Europi koji su rekli “ne” i čvrsto odbili globalističku politiku, štiteći svoj narod. “Dodik je to uradio i očito je da se iz dana u dan mijenja pogled na njegov trenutni status koji ima u SAD. Paradoks je da je upravo zbog tih stavova dobio sankcije, jer nije htio da popusti pred pritiscima”, rekao je Kesić.

On je naveo da Ameriku interesira Daytonski sporazum, jer on garantuira stabilnost, ali da su tek sada počeli da shvaćaju da je on nelegalno izmijenjen i da je to osnovni problem u BiH.

“Važno je reći da su i Hrvati otvorili svoje predstavništvo u Washingtonu. Kada se tamo čuje i njihov glas, točnije nezadovoljstvo, svima će biti jasno šta se događalo i zbog čega su nastali problemi. Jasno je sada da se želi stvoriti unitarna BiH, da se ignorira Daytonski i Washingtonski sporazum, te da se krši osnovna garancija za ljudska prava. U Washingtonu se pogled na BiH mijenja, mnogo kritičnije se gleda i razmišlja o ovoj zemlji, što Republici Srpskoj otvara prostor za djelovanje”, tvrdi Kesić.

On je naveo da je stara administracija na neki način željela da kazni Dodika zbog nepoštovanja njihove želje o centraliziranoj BiH, kao i zbog priče o otcjepljenju Srpske.

“Sada vidimo da kod Trumpa postoji visok nivo tolerancije za političare, koji govore o potrebi izlaska iz Europske unije. Obamina administracija bi odmah prijetila tim političarima, međutim Trump na to tako ne gleda. Time je i na strani Republike Srpske”, kaže Kesić.

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17