logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

24°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

  • HNS

Rasprava: Višestruke su koristi od kotrolirane i ograničene uporabe duhana

parlament fbih radionica

Parlament Federacije BiH bio je domaćin radionice na temu „Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje“.

S globalnim trendovima, regionalnim i nacionalnim politikama kontrole uporabe duhana, posebice ekonomskim pokazateljima , članove Kolegija oba doma Parlamenta Federacije BiH predvođene Lidijom Bradara, predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta F BiH kao i predstavnike federalnog ministarstva zdravstva upoznali su predstavnici Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, Sinno Khaldoun, zamjenik šefa Delegacije, Emanuel Salinas, direktor Svjetske banke za BiH, Vikotor Stefan Olsaszky direktor Svjetske zdravstvene organizacije za BiH, Andrea Rauber Saxer veleposlanica Švicarske u BiH te predstavnici drugih relevantnih međunarodnih organizacija koje se bave istraživanjima o učincima kontrole i ograničene uporabe duhana u europskim i državama svijeta.

Ova radionica, općenito prenošenje iskustava i konstantna komuniakcija svih zainteresiranih strana, ključni su u proceduri donošenja bilo kojeg novog . „Budući da je riječ o zakonu iz podijeljene nadležnosti, u postupku smo i pribavljanja mišljenja županijskih skupština kao i organiziranja javnih rasprava koja su nam pokazale i kako je mehanizam koordinacije na razini Federaciije BiH zaživio u punom kapacitetu. Cilj nam je dobiti što kvalitetnije i provodivo zakonsko rješenje koje neće biti na štetu bilo koje skupine građana“, istaknula je ovom prilikom predsjedateljica Bradara.

parlament fbih radionica

Na radioonici se između ostaloga mogli čuti kako su iskustva zemalja koje su već ograničile uporabu duhana izrazito pozitivna. U mnogima od njih bilo je otpora donošenju zakona koji ograničavaju pušenje kao što ih ima i u Federaciji BiH, ali su nakon određenog razdoblja primjene i najvatreniji protivnici shvatili kako im je zakon donio niz prednosti. Iste se prije svega ogledaju se prije svega u boljoj zdravstvenog slici stanovništva koja je sa sobom donijela bolju radnu produktivnost i uštede u zdravstvenom sektoru što je za posljedicu imalo i ekonomski rast. Štetu nisu pretrpjeli ni ugostiteljski objekti čiji je promet čak porastao. Štete od ogriničene uporabe duhana nije imala čak ni duhanska industrija. Iskustva su to Švicarske, Rumunjske pa čak i Turske čiji stanovnici su tradiocionalno u velikom postotku pušaći, kao i u BiH, odnosno Federaciji BiH u kojoj 44 posto odraslog stanovništva puši.

Predloženi zakon, koji su oba doma usvojila u obliku nacrta, između ostaloga podrazumijeva donošenje zakona koji bi ograničio pušenje, odnosno zabranio ga u zatvorenom javnom prostoru, automobilima u kojemu se prevoze djeca i mladi te udaljio mjesta na kojima se prodaju duhanski proizvodi od obrazovnih institucija. Uređenje ove oblasti je i jedna od obaveza BiH na njezinom europskom putu.

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje predstavnici međunarodnih organizacija na čelu s Degeacijom EU u BiH ocijenili su odličnim zakonskim rješenjem čijim bi donošenjem BiH bila korak bliže EU. Izražena je spremnost organiziranja ovakvih radionica ne samo za parlamentarce već i primjerice medije kako bi javnost imala što više informacija o zakonu o kojemu postoje potpuno različita mišljenja i stavovi, od izrazito pozitivnih do negativnih.

artinfo.ba

 

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17