logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

10°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

Kiseljak: Tolerancijom i međureligijskim dijalogom do zajedničkih projekata

medjureligijsko vijece kiseljak

Načelnik Kiseljaka s predstavnicima vjerskih zajednica otvorio temu gradnje gradske mrtvačnice

Ideja Mladena Mišurića-Ramljaka, načelnika općine Kiseljak i Kenana ef. Bajrića, glavnog kiseljačkog imama o organiziranju međureligijskog vijeća u Kiseljaku, kojeg bi činili vjerski i dužnosnici općinske vlasti, ovih je dana konkretizirana. Na sastanku kojemu je domaćin bio fra Stipan Radić, župnik župe Bandrdo u Lepenici i dekan Kreševskoga dekanata, okupili su se čelnici vjerskih zajednica koje djeluju u Kiseljaku zajedno s prvim čovjekom općinske vlasti. Uz domaćina fra Stipana Radića, i Kenana ef. Bajrića na sastanku je bio pravoslavni sveštenik Miljan Rađenović, paroh kiseljački sa sjedištem u Blažuju. Teme o kojima su razgovarali na zajedničkom radnom ručku bile su bolje međusobno upoznavanje, jačanje postojećeg dijaloga te suradnje civilnih vlasti i vjerskih zajednica. Otvorena je i jedna sasvim konretna tema koja bi uredila oblast ispraćaja na posljednje prebivalište svih Kiseljačana, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

"Otvorili smo temu gradnje gradske mrtvačnice kao zajedničkog objekta s arkadama za pripadnike različitih vjera u kojima bi se mogli vršiti obredi kako to nalažu običaji vjerskih zajednica u KIseljaku. Velika je potreba urediti i ovaj segment u Kiseljaku općini s velikim brojem grobalja, njih čak stotinjak", kazao nam je Mladen Mišurić-Ramljak, načelnik Kiseljak.

Glavni kiseljački imam Kenan ef. Bajrić zajedno s načelnikom Kiseljaka inicijator je ovakve ideje. Njezinin realiziranjem, kaže, Kiseljak uvodi europske standarde u ovom segmentu ljudskog života.

"Mislim da smo i ranije trebali otvoriti ovu temu i rješiti ovo pitanje na prikladan način kako to nalažu standardi zemalja članica Europske unije. Ako i mi želimo postati članicom, zašto ne nepraviti ovakak iskorak", dodaje glavni kiseljački imam.

Potpora ne samo prvom zajedničkom projektu već i jačanju međureligijske suradnje u Kiseljaku kao i suradnje s općinskim vlastima je neupitna, složili su su se sudionici prvog zajedničkog sastanka civilnih vlasti i vjerskih zajednica u Kiseljaku.

"Čast mi je biti na jednom ovakvom sastanku na kojemu zbog ljubavi prema ljudima i Bogu rušimo sve barijere i u duhu suradnje i zajedništva razgovaramo o zajedničkim projektima", kazao je sveštenik Miljan Rađenović, paroh kiseljački.

medjureligijsko vijece kiseljak 2

Zadovoljjstvo što je upravo on bio domaćin prvog ovakvog susreta nije krio ni fra Stipan Radić, župnik župe Banbdro u Lepenici.

"Na nama vjerskim dužnosnicima je da pokušamo učiniti sve kako bi život svim našim vjernicima učinili boljim", kaže fra Stipan.

Istaknuta je i potreba redovitog održavanja ovakvih susreta na kojima vjerski dužnosnici vlastitim primjerima ukazuju na potrebu suradnje i relaksiranja stanja, počevši od lokalne zajednice.

artinfo.ba/im

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17