logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

20°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

Dan je Europe

dan europe

67 godina od povijesne Schumanove deklaracije kojom su udareni temelju EU!

Prije 67 godina, 9. svibnja 1950. Robert Shuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik.

"Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Europa će se izgraditi putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti solidarnost de facto", napisao je Schuman.

Prijedlog poznatiji kao, sada već povijesna, Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja onoga što danas poznajemo kao Europska unija. Uz himnu i zastavu Europske unije, 9. svibnja uzima se kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu je 1950. odlučilo da se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe. Dan Europe obilježava se raznim događanjima i manifestacijama u mnogim gradovima diljem Europe.

U isto vrijeme, dok Europljani obilježavaju svoj dan, na najpoznatijem - Crvenom trgu u Moskvi Rusi tradicionalnom vojnom paradom obilježavaju Dan pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu. Ovogodišnjom vojnom paradom obilježava se 72. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata. Na paradi prisustvuje i ruski predsjednik Vladimir Putin.

artinfo.ba/ap

Share

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17