logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

2°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Objavljena baza: Koliko su novca dobile braniteljske udruge

braniteljske pare

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao online bazu podataka o financiranju boračkih udruženja u Bosni i Hercegovini (BiH).

U bazi se nalaze podaci o izdvojenih 83,2 milijuna KM iz proračuna općina, gradova, županija, entiteta i Brčko distrikta od 2012. do 2018. godine za funkcioniranje ovih udruženja. Riječ je o redovnim i planiranim isplatama iz proračuna koje ne uključuju direktnu i pojedinačnu pomoć borcima te njihovo stambeno zbrinjavanje ili pomoć njihovim porodicama.

Najviše novca za boračka udruženja je izdvojeno u Federaciji BiH – 53,2 milijuna maraka – a Republika Srpska je dala skoro 27,5 milijuna maraka. Dok je Brčko distrikt izdvojio nešto više od 2,5 milijuna maraka, glavni grad Sarajevo i njegove četiri općine su dale 4,86 milijuna maraka, prenosi Bljesak.info

Tražeći podatke o izdvajanjima za boračke organizacije, njihovim nazivima i razlozima davanja, novinari CIN-a su uputili 155 zahtjeva institucijama. Iako je većina institucija dostavila podatke, neke su ignorirale zahtjeve, ne poslavši nikakav odgovor. U takvim slučajevima novinari su podatke prikupljali iz službenih novina.

CIN je objavio kako je proces prikupljanja podataka pokazao da većina institucija ne vodi jasnu evidenciju o ovim izdvajanjima jer su nazivi boračkih udruženja nepotpuni, a za skoro polovinu davanja nije poznat razlog, donosno namjena utroška novca. Ostali su novac potrošili na: redovne aktivnosti udruženja, obilježavanje važnih datuma, izgradnju spomenika, liječenje i pomoć svojim članovima te putovanja u inostranstvo.

Prema podacima nadležnih institucija, u BiH je registrirano skoro 1.600 udruženja proisteklih iz posljednjeg rata.

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

Share

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17