logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Sunano

7°C

Kiseljak

Uglavnom Sunano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Odgovor PS Kiseljak: Ni jedan od prošlogodišnjih "skandala" nije na nacionalnoj osnovi

ov kiseljak svi

 

Otprilike u ovo doba prošle godine počeli su medijski napada na Kiseljak. Redali su se tako tzv. skandali, mediji su se zgražali a razni politički dužnosnici pohodili naš gradić koji je okarakteriziran kao sasvim netolerantna sredina.

Međutim, evo godinu dana poslije situacija se smirila a istina izlazi na vidjelo. Naime, krajem ožujka mladi vijećnik HDZ- BiH Boris Mrnjavac, na sjednici Općinskog vijeća uputio je Ministarstvu unutarnjih poslova ŽSB tri pitanja i to vezana upravo na gore spomenutu temu odnosno, tri situacije, navodna kaznena djela okarakterizirana u medijima kao napadi iz mržnje.

Nakon što je dobio odgovore, Mrnjavac je iste obznanio na posljednjoj sjednici Vijeća održanoj krajem protekloga tjedna. Kako je naveo u obrazloženju konkretni događaji su izazvali značajnu uznemirenost stanovnika Kiseljaka zbog snažnog medijskog pritiska te su svi u javnosti okarakterizirani kao napadi čiji se motivi vezuju uz vjersku i nacionalnu netrpeljivost.

Od MUP-a je ovim putem zatražena relevantna dokumentacija kao i informacija o fazi istrage po ovim predmetima kao i eventualne sudske presude.

Konkretno, riječ je napadu na pokrivenu ženu iz kolovoza 2017. godine od strane osobe  inicijala M. G., zatim paljevini vozila imama Mustafe ef. Pašića u mjestu Duhri u rujnu prošle godine te navodnom napadu na uposlenicu matičnog ureda Općine Kiseljak također u rujnu prošle godine.

U dostavljenom odgovoru koji potpisuje zapovjednik PS Kiseljak Nijaz Klisura konstatirano je da se u prvom slučaju radi o nasilničkom ponašanju te da je protiv optuženog podignuta optužnica.
U vezi paljenja vozila efendije Pašića, u odgovoru stoji kako je protiv osobe inicijala M.E. podignuta optužnica zbog kaznenog djela "izazivanje opće opasnosti" te da citiramo, "u konkretnom slučaju se ne radi o nacionalnom incidentu". Podsjećamo, kada je riječ o ovom nesretnom slučaju, Kiseljak su u rekordnom razdoblju pohodili svi istaknutiji bošnjački dužnosnici premda su susjedi već tada dali nagovijestiti kako nema međunacionalne mržnje nego da je problem u "vlastitoj avliji".

U trećem odgovoru, dakle po prijavi matičarke Fejzić, u odgovoru PS Kiseljak stoji kako je pred Općinskim sudom pokrenut prekršajni postupak protiv osobe T.P. koji je zatim Rješenjem Općinskog suda i obustavljeno. Razlog, nedostatak dokaza. Naime, u Rješenju izričito stoji kako u „činjeničnom opisu ne navodi se niti jedna konkretna radnja ometanja službenika u obavljanju službenih poslova niti radnja omalovažavanja po nacionalnoj, vjerskoj pripadnosti državnog službenika…“

S obzirom da je na posljednjoj sjednici zbog Izvješća o radu PS Kiseljak nazočan bio i zapovjednik Klisura, vijećnike je zanimao razlog pokretanja postupka s obzirom da ni jednog dokaza ni konkretne radnje u cilju ometanja službenika (matičarke) nije bilo. Iz odgovara se dalo naslutiti da je razlog jednostavno medijska prašina koja se u rekordnom vremenu podigla i u ovom slučaju!
S obzirom da je matičarka Fejzić lažnim prijavljivanjem, što je kazneno djelo, iznimno negativno utjecala i na sami imidž Općine, ostaje vidjeti kakve će sankcije biti pokrenute.

Naravno, nadležni organi po završetku istraga nisu ostali dosljedni te informacije uputili ka javnosti što je primijetio i načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić- Ramljak koji je u raspravi prilikom točke  7. Izvješće o radu PS Kiseljak kao i većina vijećnika pohvalio rad PS Kiseljak no i iskazao zabrinutost kako su u Kiseljaku na djelu dvije policijske stanice, ona hrvatska te bošnjačka te kako je profesionalizam crta ispod koje nitko od policijskih službenika ne bi smio ići.
I načelnik kao i zapovjednik Klisura su sigurnosno stanje ocijenili zadovoljavajućim s obzirom na mogućnosti dok je iz predstavljenog Izvješća evidentno da 2/3 svih kaznenih djela na području koje ova PS obuhvaća čine upravo krađe.

O šteti nanesenoj Kiseljaku kao zajednici ili pak konkretnim osobama poput  inicijala T. P. iz trećeg slučaja ne govori nitko kao ni o kaznama za one koji su poput pojedinih SDA vijećnika samouvjereno poticali teze o međunacionalnim napadima.

 

 

Share

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

VIJESTI

Uskoro nam stiže snijeg

Stabilno vrijeme bez padavina prognozi

Današnje radarske kontrole u ŽSB (13.11.2018.)

PS FOJNICA 21:00 do 23:00 sati Nadbar

Utvrđen uzrok jutrošnjeg zamućenja rijeke Lepenice

S obzirom da cijelo jutro stižu fotogr

Nova procedura na aerodromu u Sarajevu

Međunarodni aerodrom Sarajevo danas

ŽSB: Današnje radarske kontrole (9.11.2018.)

PS KISELJAK 08:30 do 11:00 sati Brnja

Dan žalosti u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Odlukom općinskog načelnika Seada Čauš

Poduzeće NoBil doniralo madrace travničkoj bolnici

Poduzeće NoBil iz Nove Bile nastavlj

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17