logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

"Naše gore list" na čelu Vanjskotrgovinske komore BiH

vjeko vukovic

Gospodarska diplomacija i privlačenje investicija bit će mi prioriteti, poručuje Vjekoslav Vuković

S prvim danom mjeseca srpnja dužnost jednog od trojice čelnih ljudi Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) preuzima Vjekoslav Vuković. Na poziciju predsjednika ove institucije iz reda hrvatskog naroda izabran je na nedavnoj konstituirajućoj sjednicu u Tesliću, a kolege će mu biti Ahmet Erglić iz reda bošnjačkog i Nemanja Vasić iz reda srpskog naroda. Vuković koji je dobio značajnu potporu gospodarstvenika iz svih krajeva BiH na ovu poziciju dolazi iz privatnog biznisa, a prije toga je obavljao brojne dužnosti u izvršnoj vlasti. Rođen je u Fojnici, a već godinama živi u Kiseljaku. Poziciju predsjednika VTK BiH Vuković planira iskoristi maksimalno, radeći prije svega na razvoju gospodarstva, privlačenju investicija i povećanju izvoza.

"Najprije, vrlo sam pozitivno iznenađen ovolikim povjerenjem koje mi je ukazano za novo mandatno razdoblje od četiri godine na čelu Vanjskotrgovinske komore BiH, odnosno s rotacijama od 16 mjeseci, kako nalažu Zakon i Statut o VTK. Činjenica je da je u proteklom razdoblju VTK postigao znakovite rezultate, no tu se ne treba zaustaviti. Dapače, treba nastaviti raditi pojačanim intenzitetom s obzirom na to da velike investicije još uvijek negdje čekaju BiH, te da se u zemlji razvija gospodarstvo, nastavlja industrijalizacija. To treba na kvalitetan način predstaviti izvan granica zemlje. Takve planove napravit ću sa svojim kolegama i naravno stručnim osobljem u Komori", kaže Vuković.

Dodaje da će mu u fokusu rada biti gospodarska diplomacija na kojoj će raditi u BiH i izvan nje jer ovu zemlju i njezine mogućnosti treba predstaviti na kvalitetan način kako bi se privukle investicije. Govoreći o ciljevima svojeg rada za naš portal Vuković je spomenuo i pojam industrijske sigurnosti.

"Industrijska sigurnost je zapravo sigurnost stranih investicija u BiH. Nju trenutačno ugrožavaju komplicirane procedure ali i određeno sigurnosto ozračje, u posljednje vrijeme narušeno migranntskom krizom. Upravo to ozračje presudno utječe na odluku hoće li netko ulagati u našu zemlju. Moramo intenzivno raditi na promjeni percepcije o BiH ka ko bi nas prihvatili kao primjerenog partnera. Zajedno s nastavkom već započetih aktivnosti na usklađivanju propisa i pojednostavljenju procedura rezultati ne mogu izostati", uvjeren je novi do/predsjednik VTK BiH.

Puno je još planova koje namjera realizirati u iduće četiri godine, od usklađivanja carinskih propisa, uključivanja akademske zajednice u razvoj realnog sektora do opće kampanje predstavljanja BiH u pozitivnom svjetlu bez koje nema investicija, a koju može predvoditi upravo VTK BiH.

Ono što nas je posebno zanimalo jest što od Vukovića mogu očekivati gospodarstvenici središnje Bosne iz koje potječe i koji su također značajno podržali njegovu kandidaturu.

"Mogu računati prije svega na potporu kroz rad svih asocijacija koje djeluju pri VTK. Osim toga ja ću pomno osluškivati njihov puls, saslušati njihove ideje i planove, jednom riječju iskoristiti domaću pamet s ciljem što boljeg korištenja ogromnih potencijala koje središnja Bosna ima", odgovara nam Vuković uz konstataciju da potpora neće izostati ni u jednom dijelu BiH jer VTK je Komora na državnoj razini i treba djelovati jedinstveno, u suradnji s entitetskim komorama, kao što i BiH treba biti jedinstven ekonomski prostor.

artinfo.ba/ap

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17