logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Javni dug BiH među najmanjima u regiji, najzaduženije Hrvatska i Slovenija

lova do krova

Na mapi na kojoj je prikazano koje države imaju najviše javnog duga izdvaja se Japan, koji je u 2017. godini imao nacionalni dug od 223,8 posto BDP-a. S druge strane, Bosna i Hercegovina spada u države s najmanjom stopom duga u zemljama regije, dok su Hrvatska i Slovenija najzaduženije.

Kako piše Al Jazeera Balkans, popis država po javnom dugu daje uvid u dug država u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP). Kako bi se usporedile kvote zaduženosti različitih država, moraju se u obzir uzeti različite veličine nacionalnih ekonomija te se stoga ukupni dug gleda u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP).

S obzirom na to da je Japan proglašen za zemlju s najviše nacionalnog duga, on je iznosio 223,8 posto BDP-a i to znači da bi cjelokupna ekonomija morala raditi 2,23 godina da bi u potpunosti mogla isplatiti državni dug kreditorima japanske države. Tu nisu uračunate eventualne kamate. Na drugom mjestu nalazi se Grčka s nacionalnim dugom koji čini 180 posto BDP-a. Grčku slijede Libanon, Jemen, Italija i Portugal. Ruski nacionalni dug iznosi 11,8 posto BDP-a, iranski 14,2 posto. U državama uže regije najveći javni dug imaju članice Europske unije – Slovenija i Hrvatska.

Hrvatski javni dug čini 81,5 posto BDP-a, a slovenski 78,6 posto. Najniži imaju Kosovo – 20,6 posto BDP-a i Bosna i Hercegovina – 43,2 posto BDP-a.

Al Jazeera Balkans piše da je prosječni dug članica Europske unije u 2018. godini činio oko 81 posto ukupnog BDP-a.

artinfo.ba | preuzeto s portala drukciji.ba

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17