logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Članovi Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja RH posjetili Vareš

udruge iz hrvatske vares

Predstavnici Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Republike Hrvatske boravili su jučer, 02. lipnja 2018. godine u Varešu.

Riječ je o uzvratnom posjetu članovima Zajednice Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Zeničko – dobojskog kantona, točnije općina Usora, Kakanj, Žepče i Vareš.
Goste iz cijele Hrvatske, jer Zajednica okuplja 43 Udruge od Dubrovnika do Vukovara, dočekala je Dražana Klarić - predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja općine Vareš, te predstavnici Udruga proisteklih iz domovinskog rata i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević.

Nakon toga uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred središnjim spomen obilježjem poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama domovinskog rata u Varešu. Vijence su položili predstavnici Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Republike Hrvatske, predstavnici Zajednice Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Zeničko – dobojskog kantona i predstavnici Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja općine Kakanj. Vareški župnik fra Mirko Majdandžić izmolio je zajedničko opijelo za 125 vareških žrtava u domovinskom ratu, te u crkvi sv. Mihovila u 11 sati služio misu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje domovinskog rata RH i BiH. Bila je ovo prigoda da se roditelji poginulih upoznaju i s poviješću i kulturnom baštinom vareškog kraja, pa su posjetili staru crkvu u Varešu, izgrađenu oko 1730. godine, koja je ujedno i najstarija sačuvana katolička crkva u BiH. Fra Mirko je gostima dao brojne podatke o samoj crkvi, njezinoj gradnji, predstavio oltar koji je u to vrijeme turske vladavine dovezen čak iz Venecije, te relikvijama koje su sačuvane do današnjeg dana.

Vidno iznenađeni i oduševljeni informacijama koje su doznali, gosti su se nakon čaše dobrodošlice uputili prema Strici, gdje su im vrijedne žene iz udruženja Forum žena MZ Strica Zaruđe priredile ručak i osvježenje. Sve su služile u narodnim nošnjama vareškog kraja, te tako plijenile pozornost gosta iz Republike Hrvatske. Nemali broj njih je napravio i fotografije za uspomenu.
Pozdravne riječi dobrodošlice su u domu na Strici uputili Dražana Klarić - Dražana Klarić – dopredsjednica Zajednice Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Zeničko – dobojskog kantona i predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja općine Vareš, Oto Farkaš – glasnogovornik Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Republike Hrvatske, Zdravko Marošević - načelnik općine Vareš i Mario Andrić – umirovljeni brigadir OS BiH i ratni zapovjednik vareške 96. pukovnije HVO-a. Svi su se u svojim govorima složili i pozvali vlasti da malo više misle o roditeljima poginulih, nestalih i stradalih hrvatskih branitelja.
Irena Škarić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata Grada Zagreba zahvalila se na srdačnom prijemu i uručila prigodne darove domaćinima, koje su većinom izradili članovi Zajednice.
U izjavi za Hrvastki radio Bobivac Vareš glasnogovornik Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Republike Hrvatske Oto Farkaš je rekao: „ Nastojimo promovirati domovinski rat, da se on ne zaboravi, a posjeti upravo BiH i ovim enklavama gdje su naši Hrvati i druženje služe da se to produlji i da ostane u trajnoj uspomeni i ljudima iz BiH, kao i nama u RH. Ovo je sedma godina kako po programu Zajednice planiramo jedan odlazak u BiH u određene enklave. Danas smo došli u Vareš, obići ćemo još Visoko, Kakanj i Kiseljak i zaista smo dirnuti svime što smo ovdje u Varešu i vidjeli i doživjeli“.
Osim 40-ak članova Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Republike Hrvatske, na ovom druženju bili su prisutni i članovi Predsjedništva Zajednice Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Zeničko – dobojskog kantona i to iz općine Žepče: Drago Pranjić (predsjednik Zajednice) i Zorica Banović (tajnica Zajednice i općinske Udruge) i Mirko Šimunović, Marko Petrović; iz općine Usora Anđelka Marić (predsjednica općinske Udruge) i Ivan Beić (tajnik); iz općine Kakanj Karmela Benić (predsjednica općinske Udruge) i Željko Kolaković (tajnik), Iz općine Vareš Dražana Klarić (dopredsjednica Zajednice), Emilija Zloušić i Ana Kristić, te članovi Udruga iz navedene četiri općine.
Posjet Varešu članovi Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Republike Hrvatske završili su na Višnjićima, obilaskom spomen kapele i crte bojišnice Višnjići – Daštansko. U idiličnoj prirodi, miru i tišini o ratnom putu 96. Pukovnije HVO-a Vareš gostima iz Hrvatske govorio je ratni zapovjednik te postrojbe umirovljeni brigadir Mario Andrić. Nakon toga uslijedilo je polaganje vijenca i paljenjem svijeća ispred spomen kapele na Višnjićima na čijim zidovima se nalaze imena 32 poginula hrvatska branitelja i gdje se svakog 08. studenog obilježava Dan sjećanja.

Danas, 03. lipnja članovi Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Republike Hrvatske u prijepodnevnim satima posjetili su Franjevački samostan i klasičnu gimnaziji u Visokom, te se uputili prema Kaknju i položili vijence i zapalili svijeće poginulim braniteljima na spomen obilježju u Ćatićima. U kasnim popodnevnim satima predviđeno je
polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježje poginulim braniteljima općine Kiseljak i obilazak grada.

Bila je ovo prigoda da se članovi Zajednica udruga roditelja, te obitelji poginulih hrvatskih branitelja domovinskog rata iz Republike Hrvatske i Bosne i hercegovine druže, razmijene svoje patnje i boli i da na jedan određen način pokušaju zaboraviti i oprostiti sve što im se dogodilo… Jer podijeljena suza manje boli, isto kao što je podijeljena radost dvostruko veća.

artinfo.ba | preuzeto s portala radiobobovac.com

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17