logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

(FOTO) Tijelovo u Kiseljaku

tijelovo 2018 kis

U procesiji koju su prevodili prvopričesnici sudjelovalo mnoštvo vjernika

Na blagdan Tijelova, svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove, kojeg katolička crkva slavi četvrtkom nakon Presvetog Trojstva, posebno svečano i ove je godine bilo u župi Kiseljak. Prema tradiciji u Kiseljaku je i ove godine upriličena procesija kojom kršćani molitvom izvan crkvenih zidova, javno svjedoče svoju vjeru.

Zbog radova na mostu preko rijeke Lepenice, procesija je ove godine krenula s Trga Kneza Radoje. Uz kiseljačkog župnika fra Zorana Vukovića, te njegovu subraću i časne sestre, na čelu procesije, prema tradiciji bili su ovogodišnji prvopričesnici, njih 70 - 26 djevojčica i 44 dječaka, koji su protekle nedjelje na blagdan Presvetog Trojstva primili sakrament prve pričesti. Pridružila su im se i mnoga druga djeca koji su cvijećem posipali put do župne crkve sv. Ilije, ali i mnoštvo vjernika. Nakon trga, prva postaja na kojoj se molilo bio je Središnje spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, potom križ ispred župne crkve, a onda su svi skupa sudjelovali u misnom slavlju kojeg je predvodio fra Drago Perković, župni vikar.

Fra Drago je okupljene podsjetio na važnost blagdana Tijelova u katoličkoj crkvi kroz primjere svjedočanja vjere u Lepeničkoj dolini.

"Mi smo danas u procesiji krenuli s Trga Kneza Radoje, hrvatskog kneza koji je živio u Lepenici. Replika njegova stećka koja danas krasi trg podsjeća nas na višestoljetni kontinuitet katoličke vjere na ovim prostorima, od davne povijesti do današnjih dana. Procesijom i molitvom želimo javno posvjedočiti svoju vjeru i pokazati svoj kršćanski mentalitet koji stoljećima živi i živjet će na ovim prostorima, moleći za mir i svakog čovjeka koji živi na ovim prostorima. Procesija nije nikakva demostracija, nije prosvjed niti defile maturanata. Ona je izraz naše vjere kojeg na Tijelovo javno pokazujemo i potvrđujemo odanost Bogu i crkvi", poručio je fra Drago Perković, kiseljački župni vikar.

artinfo.ba/ap

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17