logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Josip Šumić: Očekujemo ekspanziju vinogradarstva u Srednjoj Bosni s ovogodišnjom berbom

vinograd zepce

Sredinom travnja u Vinariji Povratak iz Žepča pristupili su sadnji novih vinograda. Osim novih nasada, trenutno su najviše usredotočeni i na izgradnju vinarije, otkriva nam Josip Šumić.

Žepački će kraj u 2018. godini imati 10 hektara novih nasada vinove loze. Naime, već sredinom travnja u Vinariji Povratak iz Žepča pristupili su sadnji novih vinograda. Kako nam u toj vinariji kažu, ovih dana čekaju povoljne uvjete za sadnju preostalih par parcela.

"Sve parcele su pripremljene, a zbog nestabilnog vremena čekamo da se teren osuši da bi sadnju mogli što kvalitetnije završiti. Sadimo strojno i stoga nam je vrlo bitno u kakvom je stanju zemljište. Na sreću nije nam još puno ostalo", za Agroklub.ba priča Josip Šumić, mag.ing.agr iz Vinarije Povratak.

Formiraju bazu sorti u koje su sigurni

Sortiment nisu proširivali. I dalje imaju Traminac, Muller thurgau, Malvaziju istarsku od bijelih, te Cabernet Franc i Merlot od crnih sorti.

"Po dosadašnjem iskustvu ove sorte su se najbolje prilagodile našim uvjetima i terenima tako da u ovoj fazi projekta formiramo jednu bazu sorti u koje smo sigurni, što ne znači da ćemo u dogledno vrijeme proširivati paletu", otkriva Šumić.

Podsjetimo, Vinarija Povratak vinograde podiže na vlastitim (kupljenim) parcelama te na zemljištima koje uzimaju u najam/zakup. Zemljišta zakupljuju na 20 godina te ih, kako ističe Šumić, koriste u maniri dobrog gospodara i nakon isteka ugovora vraćaju vlasniku (zajedno s vinogradom).

"U ovoj godini polovina površina novih vinograda je pod Vinarijom Povratak, dok su ostali nasadi u vlasništvu novih vinogradara, odnosno naših kooperanata, što s ponosom ističemo, jer smatramo da je vrlo bitna činjenica da polagano lokalni zemljoposjednici stječu povjerenje u ovaj projekt - Vinogorje u srcu Bosne. Zapravo glavni cilj projekta vinogradarstva u Žepču jest postići taj socijalni efekt, pokrenuti stanovništvo da probude mrtvi kapital, zarasla i neodržavana zemljišta, i pretvore ga u aktivan podizanjem vinograda i na kraju da žive od toga", naglašava Šumić.

Priča kako su, nakon jako stresne 2017. godine za vinovu lozu u tom kraju, izuzetno zadovoljni s ostalim nasadima. "Zadesile su nas ekstremne hladnoće u siječnju, kasni proljetni mrazovi u travnju, te lokalno nevrijeme u obliku leda/grada. Koliko je nepraktično to što su nam parcele usitnjene i udaljene jedna od druge, toliko to može biti pozitivno za cjelokupnu proizvodnju, jer sve ove pojave su uglavnom lokalnog karaktera, što znači da nam ni u jednoj godini ne može biti ugrožena cjelokupna proizvodnja."

Otkriva kako loza u ovom razdoblju intenzivno raste, uredno se razvija, a prvi pokazatelji što se tiče prinosa su dobri. "Ne preskačemo tretmane i još nemamo simptome napada bolesti. Na samom početku vegetacije, na nekim lokacijama smo imali napade erinoza i akarinoza, ali ništa ozbiljno."

Josić ističe kako napokon imaju dovoljno zrele nasade za ozbiljnije prinose. "Smatram da ćemo s ovogodišnjom berbom doživjeti veliku ekspanziju vinogradarstva u Srednjoj Bosni", nada se Šumić dodavši kako su osim novih nasada trenutno najviše usredotočeni na izgradnju vinarije.

"Izgradnja je u punom jeku i nadamo se da će teći takvim ritmom da ćemo već do berbe 2019. godine imati spremnu barem jednu liniju proizvodnje", zaključio je.

artinfo.ba | preuzeto s portala agroklub.ba

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17