logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Otvoren Sajam, Vučić: Mostar je centar regije a suradnja jedini način da opstanemo svi zajedno

sajam mostar 18

 


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otvorio je ovogodišnji izdanje Međunarodnog sajma gospodarstva, koje će se do 14. travnja održavati u Slobodnoj zoni "Hercegovina", na više od 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora.
Pored hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ovoj svečanosti su nazočili i brojni lideri iz regije; predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Bugarske Boyko Borisov, te predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

"Uvjeren sam da je ovo što danas organiziramo u Mostaru plod zajedničkog rada svih koji su dali doprinos za najuspješniji sajam ikad. Hvala svima koji sjede ovdje, prijateljima iz svijeta gospodarstva i svima koji su prepoznali potrebu da budemo danas zajedno ovdje u Mostaru", rekao je Čović te dodao kako je prije 21 godinu Mostarski sajam bio jedna mala lokalna manifestacija koja je dvije godine nakon rata trebala dati zamah poduzetnicima.

„BiH ima jedino europski put. Zato dragi Bojko i dragi Andrej, uz potporu Srbije i Crne Gore mislim da je europski put i potpuna jednakopravnost kroz legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda na svakom dijelu BiH jedini pravi put za BiH“, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Uvjeren sam, dodao je hrvatski član Predsjedništva BiH Čović, kako ćemo nastaviti rješavati naša otvorena međudržavna pitanja.

„Ovo je prigoda napravimo nove odnose. Eliminirajmo sve granice koje postoje oko BiH stvaranjem ambijenta da ovo i formalno postane europski prostor“, rekao je Čović.

- U ovih pet-šest dana Mostar je postao centar ne samo Bosne i Hercegovine, već centar cijele regije - kazao je Vučić na svečanosti otvaranja.

Dodao je kako se samo suradnjom mogu ispraviti pogreške i gluposti iz prošlosti.

- Moramo naći zajednički interes i shvatiti da će nam biti onoliko dobro koliko je dobrom našem susjedu. Ovakvi sajmovi potrebni su nam, jer se na njima obnavlja gradivo o važnosti suradnje i razmjene. Podijeljeni na sitne države i još sitnija tržišta, nemamo se čemu nadati u odnosima sa svijetom - istaknuo je Vučić.

gosti-mostarski-sajam.jpg

Istaknuo je kako granice u ekonomiji predstavljaju nepotreban balast zbog čega se treba raditi na izgradnji zajedničkog jedinstvenog tržišta u regiji.

Ove godine zemlja partner mostarskog sajma je Republika Srbija, a na sajmu se predstavlja 60 srbijanskih tvrtki iz svih gospodarskih sektora na više od 900 metara četvornih izložbenog prostora.

Najviše tvrtki dolazi iz prehrambene industrije, zatim iz industrije strojeva i opreme, građevinske i tekstilne industrije, kao i elektro i metalne industrije te industrije namještaja.

Zemlja partner se, pored svog ekonomskog predstavljanja, po prvi put predstavlja i kroz kulturni i zabavni program.

Uz Srbiju ove godine na sajmu su zastupljeni izlagači iz dvadesetak zemalja od kojih su najzastupljenije zemlje regija te Kina, Mađarska i Italija.

Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor.

Sastavni dio mostarskog sajma su i njegove dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma te Sajam knjige i grafičke industrije.

Održat će se i brojne tematske konferencije, forumi, stručni skupovi i B2B razgovori. Među ostalim, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija "Komunikacijski sustavi" u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

 

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17